Povratak

Proljev

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam psa starog 11 g. i u posljednje vrijeme ima problema s probavom (proljev), odbija jesti hranu i povraća slinu (kao šlajm). Vidim po njemu da se ne osjeća baš najbolje, a po naravi je jako veseli pesek.
Molim neki savjet.
Hvala,
Sanja

O: Proljev je pojava gdje je abnormalno povećan broj defekacija, konzistencija i volumen fecesa, kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju.

Proljev predstavlja klinički simptom koji upućuje na bolesti probavnog trakta, ali se također može javiti i kao simptom bolesti, kod drugih organskih sustava kao što su štitnjača, gušterača, jetra, bubrezi, nadbubrežna žlijezda.

Proljev može biti akutni (nastaje naglo i kratko traje) te kronični (traje dugo, a može se javljati i povremeno u vremenskim intervalima). Proljev može nastati u tankom crijevu ili debelom crijevu. Javlja se zbog promjena u absorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva.

Uzroci proljeva mogu biti raznoliki, od invazije crijevnim prazitima, oblićima ili trakavicama, pa sve do različitih infekcija. Paraziti uzrokuju proljev, ali i druge gastrointestinalne probleme. Pri infekciji gornjih dijelova crijeva, proljev može biti uzrokovan nizom patogenih mikroorganizama - bakterija (neke su i zoonoze - Salmonella i Campylobacter) ili virusa (poput parvovirusa), a povremeno infekcija može biti uzrokovana i kvasnicama, te parazitom Giardia.

U većini ovih slučajeva, stolica je smeđe boje i tekuća. U nekim slučajevima, javlja se i povišena tjelesna temperatura, te povraćanje.

Infekcije donjeg dijela crijeva (kolitis) manifestiraju se na drukčiji način. Proljev je više sluzav, kojeg redovito prati nagla potreba za defekacijom, a ponekad je u stolici prisutna svježa krv. Kolitis može biti uzrokovan parazitima, bakterijama, alergijama, greškama u prehrani, promjenom crijevne mikropopulacije, stresom. Uzrok proljeva može biti i hranjenje smećem, prejedanje, nepodnošenje hrane, nepravilna prahrana (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice i sl.), upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, strana tijela, upala sluznice crijeva, strano tijelo u crijevima, zapletaj crijeva, začep.

U Pet centar ljekarnama, možete nabaviti medicinsku hranu Hill's i/d (intestinal diet), Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja. Medicinska hrana za probavne smetnje dolazi kao dehidrirana i kao konzervirana hrana.

Kako ste naveli da se Vaš ljubimac ne osjeća baš najbolje, da odbija jesti hranu i da ima probavne smetnje, u svakom slučaju uputio bih Vas Vašem veterinaru. Naime, kako bez pregleda životinje nije moguće postaviti dijagnozu, svaki dodatni savjet bio bi neprofesionalan. Kako sam naveo, uzroci proljeva u pasa mogu biti različiti, te je lako moguće da je psu osim medicinske hrane potrebna i antimikrobna terapija.