sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa mješanca maltezera-ši-cua,ima 1,5 godina, 6kg. Počeo se tresti, kašasta stolica s malo krvi, najobičnije se ponaša. Doživio je stres prije tjedan dana, vodili smo ga na šišanje (ali on se ne da šišati pa grize sve oko sebe). Što mu je? Što trebamo napraviti s njim? Jana

O: Proljev i/ili mekana stolica se definira kao abnormalno povećanje broja, konzistencije i volumena fecesa kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju.  Proljev može biti uzrokovan velikim brojem čimbenika kao što su npr. preosjetljivost i netolerancije na hranu, unutarnji paraziti, bakterijske i virusne infekcija (parvoviroza, štenećak, koronavirus...), poremećaja u metabolizmu (gušterača), trovanja, pa čak i različiti oblici stresa.

Krv u stolici može se javiti u slučajevima  kada se ljubimac napinje da istisne stolicu iz debelog crijeva, kao i iz anusa te posljedično dolazi do pucanja sitnih malih kapilarica. Budući da  pojavu krvi u stolici mogu uzrokovati i drugi faktori poput parazita, virusnih ili bakterijskih infekcija, itd., svakako bi trebalo odvesti psa veterinaru.

Drhtanje se može javiti kao posljedica straha, boli, hipotermije, fizičke iscrpljenosti ili pak kao posljedica korištenja nekih lijekova, trovanja, trauma mozga, itd.

Moguće je da se Vaš pas nalazio u inkubaciji neke bolesti. Spomenuli ste da bio na šišanju koje ne voli i koje na njega djeluje stresno. Moguće je i da je to bio dodatni okidač  za pojavu spomenutih kliničkih simptoma.  Na ovaj način je zaista teško reći što je Vašem psu pa Vam savjetujem da sa njim posjetite veterinara. On će nakon pregleda biti u mogućnosti utvrditi zdravstveno stanje psa i postaviti dijagnozu, te na temelju toga odrediti terapiju.

OZNAKE: