Povratak

Proljev nakon cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene staro 2 mjeseca. Cjiepili smo ga u ponedjeljak prvi put i od tad ima proljev. Da li je to uobičajena reakcija na cjepivo? Kako ga naučiti da ne piški po stanu već da traži van kao i za veliku nuždu?
Hvala,
Miroslav

O: Vakciniranje predstavlja specifičnu zaštitu protiv određene zarazne bolesti (ili više njih) putem bioloških pripravaka poznatih pod imenom vakcina.

Svaka vakcina je posebno napravljen biološki pripravak koji sadrži "oslabljenog" ili "mrtvog" tj. inaktiviranog uzročnika zarazne bolesti, ali s očuvanim određenim svojstvima, s ciljem da vakcinirana životinja stekne otpornost na određenu zaraznu bolest, a da pri tome sama ne oboli od iste nakon vakciniranja. Cijepe se samo zdravi psi, što znači da psi s povišenom tjelesnom temperaturom, imunodeficijencijom, kroničnim bolestima i dr., ako se i cijepe neće pravilno reagirati na cijepivo. Nakon svake aplikacije bilo vakcine ili lijeka može doći do reakcije preosjetljivosti na dotični preparat (ili na djelatnu tvar ili na nosač lijeka ili vakcine). Osjetljivije životinje su sklone takvim cjepnim reakcijama koje mogu biti i s drugim manifestacijama: povišena tjelesna temperatura, snenost, crvenilo...Takve reakcije moguće su i kod aplikacije drugih lijekova (ne samo na vakcine). Općeniti uzroci proljeva su neprimjerena hrana, alergija ili preosjetljivost na hranu, otrovanje hranom, nametnici (Giardia ili Trichuris), virusi, bakterije (kao iz roda Campylobacter), te kao reakcija na lijek. U slučaju vakcine protiv psećih zaraznih bolesti gotovo je nemoguće da se javi proljev kao neželjena posljedica. Moguć razlog proljeva leži u mogućnosti da je Vaše štene bilo u inkubaciji neke od navedenih uzroka proljeva, pa je uslijed stresa koje je uzokovalo samo "proces" cijepljenja došlo do manifestacije bolesti. Svakako je potrebno zaustaviti proljev vodeći računa o načinu prehrane Vašeg šteneta u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom kako ne bi pojeo nešto sa strane što bi pogoršalo stanje. Ponudite mu lako probavljivu hranu poput kuhane piletine i riže ili Eukanubin dijetni program za mlade pse s probavnim smetnjama "Intestinal formula for puppies". Poželjno je u hranu dodati i preparate poput Provita Recovery ili Floryboost paste kako bi se crijevna sluznica i mikroflora što prije obnovile.

Štene sa dva mjeseca strarosti još ne raspoznaje mirise koje ostavljaju odrasli psi kako bi obilježili teritorij. S vremenom će štene samo shvatiti da nuždu treba obavljati vani, jer u svojem domu nema potrebe obilježavati teritorij koji je i tako njegov. Miris je glavni pseći osjet. Psi pomoću mirisa upoznaju svijet. Vaše će štene puno toga doznati njuškajući urin drugih pasa (radi li se o mužjaku ili ženki, je li pas dobroćudan, da li se kujica tjera i slične stvari). Međutim sada dok je tako malo još ne zna "čitati poruke" koje mu drugi psi ostavljaju. Najbolji način da naučite štene da obavi nuždu vani je da ga što češće izvodite u šetnju (po mogućnosti svaka 3 sata, jer štene ima mali mokraćni mjehur i ne može dugo zadržavati mokraću), da ga nagradite svaki put kada obavi nuždu vani nečime što jako voli (npr. keksi za štence, mliječni bombončići s vitaminima, pseća čokolada i sl.), da ga verbalno pokudite kada nuždu obavi doma, ali samo ako ste "uhvatili" u trenutku kad obavlja nuždu ili odmah neposredno nakon toga, jer u suprotnom - ako je od obavljanja nužde do vašeg otkrića prošlo neko vrijeme - štene neće shvatiti zašto je kažnjeno.

Utješno je što štenci relativno brzo nauče nuždu vršiti vani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr