Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene srednjoazijskog ovčara, star je 7 mjeseci i potpuno je bijele boje. U posljednja 3 tjedna pocrvenjela mu je dlaka između prstiju, što i nije neki veliki estetski problem. Međutim, prije 3 dana mu je i rep poprimio vidljivo ružičastu boju. Od prije 7 dana uzima Klavocin bid tablete zbog stafilokokne upale uha te zbog ranice na šapi također izazvane stafilokokom. Hranimo ga isključivo Royal Giant Puppy hranom. Zanima me možete li pretpostaviti koji je uzrok pojavljivanja crvenog pigmenta i što mogu učiniti da to spriječim.
Hvala unaprijed,
Lidija

O: Prema promjenama koje ste mi opisali (iako niste naveli liže li se pas intenzivno po navedenim mjestima, postoji li svrbež ili ih gricka), vrlo mi je teško točno reći što je ovu pojavu uzrokovalo. Za to bi ipak bio potreban klinički pregled psa, a prema potrebi i dodatne kliničke pretrage. Ono na što sam posumnjala je Malassezia pachydermatis.

Malassezia pachydermatis spada u kvasnice koje su fiziološki stanovnici kože. Do kliničkog oboljenja najčešće dolazi u trenutku kada je zbog neke druge bolesti (bakterijska infekcija, alergija, seboroični dermatitis) oslabio imunološki status kože pa je došlo do sekundarnog bujanja Malassezia. Osim toga, razvoju ovih kvasnica pogoduju toplina i visoki postotak vlage pa se zato problemi sa Malasseziom češće javljaju za toplijih (ljetnih) mjeseci, iako nije isključeno da se pojave i zimi (ukoliko su životinje držane u grijanom prostoru).

Infekcija je uglavnom lokalizirana (na njuški, uškama, na šapama - između prstiju ili u perianalnoj regiji), iako se u težim slučajevima javlja i generalizirani oblik. Osnovni simptom je dugotrajan svrbež, a budući se životinja konstantno češe, liže ili gricka, moguće su i dodatne traumatizacije kože, što može biti ''pogodno tlo'' za razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Vlasnici najčešće primijete da im pas konstantno trlja njušku o razne predmete, da liže ili gricka šape ili područje oko anusa. Osim ovih simptoma, javlja se i gubitak dlake, crvenilo kože, hiperpigmentacija (pojava crnih točkica za koje u početku većina vlasnika zamijenjuje sa prljavštinom na koži ili pak dolazi do promjene boje dlake, kao posljedica konstantnog lizanja) na određenom području, a u težim slučajevima, uglavnom kod dugotrajnih infekcija, javljaju se i zadebljanja kože. Kod generaliziranog oblika dlaka je uglavnom masnija, bez sjaja, a koža perutava i karakterističnog mirisa.

Bolest se dijagnosticira uzimanjem brisa, otiska ili strugotina kože u kojima se pod mikroskopom uočavaju Malassezie. Međutim, kako su ove kvasnice normalni stanovnici kože, mikroskopski nalaz se kombinira sa pozitivnom reakcijom na terapiju. Tada je i potvrđena dijagnoza bolesti.

Za liječenje se obično koriste antimikotici (u obliku šampona ili krema za lokalnu terapiju, odnosno antimikotici koji idu peroralno u kombinaciji sa šamponima kod generaliziranog oblika) ili preparati na bazi klorheksidina i sumpora. Liječenje je dugotrajno, najčešće traje oko mjesec dana (u težim slučajevima i duže) i uvijek treba biti pod nadzorom veterinara.

Osim toga, naveli ste da se Vaš pas trenutno liječi od stafilokokne infekcije, što je mogao biti dovoljan razlog da se uz stafilokoknu, razbuktala i sekundarna infekcija Malsseziom. Iz tog je razloga vrlo lako moguće da se upravo zato pas možda malo učestalije lizao i grickao po navedenim mjestima,što bi moglo promijeniti boju dlake.

Na žalost, svijetliji psi su mnogo osjetljiviji od ostalih, tako da su i promjene u boji dlake mnogo učestalije. Međutim, osim iz estetskih razloga, promjena u boji dlake ne predstavlja nešto što bi trebalo izazivati posebnu zabrinutost vlasnika.

OZNAKE: