Povratak

Promjena boje nokta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Da li promjenu boje nokta kod psa iz prozirne u tamnu uzrokuju gljivice ili nešto drugo i kako bi se to moglo riješiti? Unaprijed hvala. Tomislav

O: Boja noktiju ovisi o količini pigmenta melanina koji se stvara u stanicama  melanocitima. Ona može biti jednaka cijelog života ili se mijenjati, pa boja noktiju ili kože postaje tamnija ili svjetlija, ovisno o aktivnosti melanocita. Takve promjene mogu biti normalna pojava, ali se javljaju i kod nekih bolesti. Neke endokrine bolesti kao što su npr. hipotiroidizam ili  Cushingov sindrom, mogu uzrokovati promjenu boje nokta, no osim toga javljaju i drugi simptomi poput  debljine, povećanog uzimanja vode i mokrenja, česte kožne infekcije, gubitak dlake itd.

Nadalje uzrok mogu biti bakterijske  i gljivične infekcije, atopije i  autoimune bolesti. Kod bakterijskih infekcija obično je prisutna bol, a vrlo često dolazi i do gnojenja.

Kod gljivičnih bolesti dolazi i do pojave bezdlačnih mjesta na prstu u okolini nokta. Sam nokat postaje lomljiv, može promijeniti boju ili nepravilno raste.

Liječenje ovisi o uzroku oboljenja. Nekad se koristi sistemska terapija, a najčešće lokalna. Kod gljivičnih bolesti je terapija dugotrajna, a provodi se sve dok iz oboljelog mjesta ne počne izrastati zdrav nokat.  Kod atopijskog dermatitisa i preosjetljivost na hranu dolazi do biti  upalnih promjena na šapama, dakle na koži, ali i na noktima.  Može doći do crvenkaste obojanosti nokta i okolne dlake, a što nas upućuje na sekundarnu infekciju kvasnicom Malassezijom.  Kod autoimunih bolesti promjene su najčešće izražene simetrično na dvije ili više šapa. Nokti postaju bolni na dodir, deformirani, pucaju i bolni su na dodir.

Na kraju, iz svega ovoga se može zaključiti da promjena boje kod Vašeg psa može imati različite uzroke. Da bi se ustanovilo da li se radi o nekom zdravstvenom problemu potrebno je da psa odvedete veterinaru da bi se obavio pregled.  Pri pregledu nokta bitno je ustanoviti radi li se o promjeni samo na jednom noktu ili više njih. Kompletnim kliničkim pregledom  psa može se ustanoviti da li se radi o nekoj sistemskoj bolesti koja se može manifestirati i preko noktiju. Osim pregleda, za postavljanje točne dijagnoze potrebno je koristiti i neke od dijagnostičkih metoda npr. bakteriološku i mikološku pretragu, citološku pretragu, itd.

U svakom slučaju, savjetujem Vam posjet veterinaru koji će biti u mogućnosti procijeniti točno o čemu je riječ te Vas dalje usmjeriti oko izbora najprikladnijeg načina tretiranja postojećeg stanja kod ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr