Povratak

Promjena na spolnom organu kuje - prolaps vagine (izvala rodnice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam kuju kojoj je godinu dana. Ima tjeranje i treći dan iz vagine joj se nešto pojavilo, veličine jajeta. Da li se se to može vratiti rukom i kako, odnosno šta je najbolje činiti. Mokri normalno i vrši nuždu.
Hvala unaprijed. Alen

O: Po svemu sudeći, kod Vaše kuje je došlo do izvale rodnice (prolaps vagine). To je stanje gdje se stijenka rodnice izvrne prema van, poput čarape, pri čemu je najčešće i sama stijenka upalno promijenjena. To se događa u najvećem broju slučajeva kod mladih kuja, koje se nisu parile i tjeraju se, u što se uklapaju i podaci o Vašoj kuji. Prolabirano tkivo može biti različite veličine, što je veće, to je situacija ozbiljnija.

Najčešće se prolaps desi pri kraju prve faze spolnog ciklusa, kada je razina estrogena visoka, što se i smatra glavnim uzrokom ove pojave. Osim toga, smatra se da pojavi prolapsa rodnice pridonosi i genetska predispozicija, pojačan intraabdominalni tlak (napinjanje), a javlja se i kao posljedica nasilnog prekida koitusa.

Zbog prolabirane mase, mokrenje može biti onemogućeno, što zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju.

Prolabirani dio rodnice, u rijetkim slučajevima se može manualno vratiti. Manipulacija sa takvim tkivom mora biti veoma pažljiva jer se, s obzirom da je vani, isušuje i podložno je ozljedama i nekrozama.

Prolaps prolazi kada razina estrogena padne, a do tada je presudna higijena prolabiranog tkiva. Ono se treba držati vlažnim i čistim i može se mazati antibiotskim ili antihemoroidalnim kremama. Kuji treba staviti zaštitni ovratnik, kako bi se izbjeglo dodatno samoozljeđivanje.

U svakom slučaju, kuju odvedite što prije veterinaru na pregled. Ne preporučujem da bilo što pokušavate sami učiniti.

U većini slučajeva, prolaps se vraća sa sljedećim tjeranjem. Generalno, kuje je bolje ne pariti, s obzirom da je prolaps dijelom genetski uvjetovan, a dijelom i zbog toga što može biti izazvan upravo aktom parenja, ukoliko se rano prekine, iz različitih razloga. Kao prevencija, preporučuje se jedino kastracija. Kako jajnici proizvode estrogen, njihovim uklanjanjem, nestaje i glavni uzrok prolapsa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr