Povratak

Promjena ponašanja i snuždenost psa nakon cijepljenja - mogući uzroci i nuspojave cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa, mješanca, srednjeg rasta, starog dvije godine. Inače je jako veseo i zaigran, kad dođem s posla skače od veselja, pomalo je divlji. Prije dva dana bio je na cijepljenju kao i godinu prije i veterinar nam je dao tabletu koju smo mu dali dan kasnije. No, od dana cijepljenja postao je nekako lijen, ne skače, ne veseli se, ne želi jesti, čak ni omiljene pseće poslastice... ništa. Tu i tamo popije malo vode i spava po cijele dane. Zabrinuti smo jer to nije njemu slično. Što bi mogao biti uzrok? Večeras smo mjerili temperaturu jer je bio dosta vruć, iznosila je 39. Hvala. Lijep pozdrav, Brigita

O: Cijepljenje je jedna od najvažnijih metoda za zaštitu životinja od zaraznih bolesti. Cjepivo potiče tvorbu protutijela u organizmu imunizirane životinje, a za razvoj imunosnog odgovora potrebno je približno 2-3 tjedna. Prije vakcinacije veterinar mora provjeriti zdravstveni status životinje, tj. je li pogodna za cijepljenje jer što to utječe na kvalitetu imunosnog odgovora, odnosno na sposobnost organizma da kvalitetno odgovori na cjepivo. Prilikom cijepljenja mora se poštovati pravila aseptičnog postupka.

Moguće je da se nakon cijepljenja jave neke nuspojave koje mogu biti lokalne ili sistemske.

Od nuspojava, moguće je da pojedine životinje pri aplikaciji očituju bol, a na mjestu potkožne injekcije može nastatai upalni čvorić (promjera oko 1 cm) koji se spontano povuče nakon 2-3 tjedna. Lokalne reakcije javljaju se na mjestu aplikacije cjepiva, a uključuju bolnost, oticanje, crvenilo, iritaciju pa i pojavu apscesa. Ove promjene javljaju se unutar nekoliko minuta do 1 tjedan nakon vakcinacije, a liječenje je simptomatsko.

Sistemske reakcije uključuju reakciju cijelog organizma. U tom slučaju može doći do pojave groznice, depresije, letargije, gubitka apetita ili proljeva. Ovi simptomi se mogu javiti  1 do 2 dana nakon cijepljenja.

Najteži oblik reakcije je anafilaktički šok koji se javlja vrlo brzo nakon aplikacije cjepiva. Simptomi su pojava edema, slabost, otežano disanje, proljev, svrbež, a na kraju je moguća i pojava šoka i uginuće životinje. Kod pojave anafilaktičkog šoka potrebna je hitna intervencija veterinara.

Ono što još može doći u obzir, a vezano uz simptome koji su se pojavili kod Vašeg psa, je to da je pas bio u inkubaciji neke bolesti koja se počela očitovati nakon cijepljenja. Sada je u prirodi prisutno dosta krpelja koji mogu prenijeti uzročnika babezioze odnosno piroplazmoze.  Simptomi koji se javljaju u akutnom obliku su  povišena temperatura, odbijanje hrane, slabost, bljedilo vidljivih sluznica, depresija  te tamnija ili krvava mokraća, limfadenopatija (povećani limfni čvorovi) i  splenomegalija (povećana slezena).

Budući da je Vaš pas miran, snužden i nema apetita savjetujem Vam da ga svakako što prije odvedete veterinaru na pregled. Samo na temelju pregleda se može ustanoviti što je psu i na osnovu dijagnoze odrediti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr