Povratak

Promjena u ponašanju i učestalo mokrenje kujice nakon neželjenog parenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
  Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je moguća upala mjehura nakon parenja kujice ili je u pitanju povreda? Zaskočio ju je veći pas nego što je kujica. Ima li to veze? Izgleda mi potišteno, ustrašeno i često urinira. Milica

O: S  obzirom na opis stanja kod Vaše ljubimice, a bez mogućnosti pregleda teško mi je odrediti radi li se o upali, ozljedi tijekom kopulacije ili je uzrok psihološke prirode ukoliko se radilo o prvom parenju.

Većina bolesti mokraćnog sustava kod malih životinja su bakterijske infekcije. Najčešći uzročnici infekcije su bakterije  ( E.coli , Staphylococcus, Klebsiella, Proteus, Streptococcus i Enterobacter spp.), a mogu biti i gljivične infekcije. Uzročnik obično ulazi ascendentno od uretre u mokraćni mjehur, a u nekim slučajevima može doći i do bubrega.

Savjetujem Vam da s Vašom ljubimicom posjetite veterinara kako bi se napravio detaljan klinički pregled i ukoliko bude potrebno napraviti dodatne pretrage (pretrage urina, uzimanje brisa sluznice) kako bi se postavila točna dijagnoza i samim time odredila odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr