Povratak

Promjene i natečenost u kutovima usta psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam kavalirku, staru godinu i pol koja je nakon što smo nabavili drugog psa pokazivala izrazite znakove stresa (prije svega slinjenje), koji su se povukli s vremenom, ali i dalje muku mučimo s upalom. Veterinarka je rekla da je to učestalo kod pasa koji imaju tako građenu njušku, primala je injekcije kako bi se upala povukla, ali nije pomoglo. Upala se prije svega manifestira kao natečenost u kutovima usta koja je njoj poprilično neugodna (često se zna češkati po ustima). Na internetu sam pronašla da se takva upala zove Lip Fold Pyoderma, a na brojnim forumima ljude u inozemstvu s istim takvim problemom, kojima su antibiotske kreme dostupnije nego nama. Imate li možda kakav savjet ili kremu za preporučiti? Unaprijed hvala! Klara

O: Promjene koje opisujete svakako su za životinju vrlo neugodne. Pristup liječenju je različit, a najvažnije bi bilo uzeti bris kojim bi se utvrdilo je li riječ samo o bakterijskoj infekciji ili su problem i gljivice.

Promijenjeno područje trebalo bi držati čistim i suhim. Određenim lijekovima se također može suprimirati svrbež jer životinje češanjem i postrugivanjem dodatno pogoršaju primarnu promjenu. S obzirom na to da je riječ o samom prijelazu kože na sluznicu, bilo bi najbolje da ipak odluku o primjeni bilo kojeg lijeka donesete u dogovoru s veterinarom koji liječi Vašeg psa.

Psa bi bilo dobro odnijeti na pregled specijalistima Interne klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr