dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam štene sibirskog samojeda, staro osam sedmica. Juče sam primjetila da mu se na njušci pojavio kružić na kome je dlaka potpuno otpala, također, stalno se češe i koža mu se dosta peruta. Molim da mi odgovorite, šta je u pitanju? Marija

O: Uzrok promjene koju navodite može biti gljivična infekcija ili deficit uslijed neprimjerene prehrane.

Nekoliko je različitih vrsta gljivica koje mogu izazvati bolest u pasa. U velikoj većini slučajeva radi se o gljivici Microsporum Canis, a daleko rjeđe može se raditi o gljivicama Microsporum Gypseum i Trichophyton Mentagrophytes. Promjene koje se mogu vidjeti najčešće su okrugla područja bez dlake, oštro ograničenih rubova, u sredini često s kožnim ljuskama. Promjene najviše dolaze na glavi, na nogama i drugdje po tijelu. Bolest se prenosi izravnim kontaktom s bolesnom životinjom, ali može i preko različitih predmeta iz psećeg okoliša, na kojima se nalaze spore gljivica.


O gljivičnim infekcijama pisala je detaljno i kolegica u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom Gljivično oboljenje.

Ukoliko je uzrok deficit prehrane, kao dodatak prehrani možete koristiti CANINA Brašno morskih algi u tabletama za pse i mačke. Riječ je o tabletama koje su dobivene iz svježih morskih algi (ascophyllum) i predstavljaju visokovrijedan prirodni proizvod. Zbog velikog udjela minerala, aminokiselina i mikro elemenata, posebno joda, cinka i karotenoida ovaj preparat pozitivno djeluje na metabolizam kože, učinkovito poboljšava pigmentaciju dlake, očiju, nosa i mekuši i poboljšava opće stanje organizma. Aminokiselina lizin pomaže kod optimalnog iskorištavanje hrane; celuloza i manitol pomažu zdravu probavu. Visoka količina vitamina kao što je vitamin C jača imunološki sistem, kondiciju i poboljšava opće stanje organizma.

Savjetujem Vam da svojeg ljubimca odvedete veterinaru na pregled. Jedino na taj način moguće je utvrditi o čemu se točno radi i onda poduzeti odgovarajuće liječenje.

OZNAKE: