Povratak

Promjene na oku psa - keratitis (upala rožnice) i uveitisu (upala srednje očne ovojnice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo psa shi-tzua koji je star 9 mjeseci. Jučer ujutro kada smo se probudili vidjeli smo da mu oko nije u redu te smo brzo išli kod veterinara no onnam nije znao reći što mu je te mu je samo dao kapi Tobrex te antibiotik. Jako smo se zabrinuli za peseka, a kako smo iz malog mjesta nemamo mogućnost ga odvesti drugom veterinaru kako bi nam pomogao. U prilogu Vam šaljem fotografije oka te bih Vas molila informciju što je to te kako pomoći psu. Unaprijed zahvaljujem, Nicol

O: Nažalost, temeljem fotografia koje ste poslali je iznimno teško ustanoviti o kakvoj se patologiji oka i struktura oka radi. Moguće je da se radi o keratitisu, tj. upali rožnice ili uveitisu (upali srednje očne ovojnice).

Razlikujemo površinski keratitis koji zahvaća površinske slojeve rožnice i duboki keratitis koji zahvaća dublje slojeve rožnice, a koji obično ostavlja ožiljak koji može ometati vid ako se nalazi u blizini vidne osi.

Kako biste bili sigurni da se radi o komplikaciji, obratite pažnju na sljedeće znakove:

1. ukoliko trud traje više od 20 minuta, a ne završi istiskivanjem štenca iz porođajnog kanala;
2. ukoliko kuja ubrzano i otežano diše, apatična je, a tjelesna temperatura joj se povisila iznad 39,5 stupnjeva C;
3. ukoliko kuja krvari iz rodnice duže od 10 minuta;
4. ukoliko iz porođajnog kanala viri glavica šteneta i plodni mjehur.

U navedenim je slučajevima uvijek potrebna pomoć veterinara.

Po završetku poroda, kuja uglavnom sama pregrize pupkovinu (ukoliko to ne učini, potrebna je asistencija vlasnika, koji će to učiniti isključivo sa sterilnim škarama ili skalpelom, otprilike 1 - 1,5 cm od tijela!) i pojede posteljicu (nikako joj ne dozvoliti da pojede više od 3-4 posteljice, jer bi mogla dobiti proljev; a ukoliko ih odbija sama skinuti i pojesti - najčešće kuja kojoj je ovo prvo leglo - vlasnik treba manuelno izvaditi štence iz posteljice, kako bi spriječio ugušenje).

Lizanjem štenaca kuja ih suši, a istovremeno im potiče cirkulaciju. Osim toga, često ih liže po analnom otvoru i spolnim organima, ne bi li na taj način potaknula defekaciju i mokrenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr