dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Maltezer  je star 6,5 godina. Nakon odlaska kod veterinara, šišanja i cijepljenja protiv bjesnoće te ampulice Advantix pas se čudno ponaša – trese se, da li mu je hladno? Nije razigran kao inače. Leži umotan u dekicu i ne veseli se pri dolasku ukućana. Djeluje omamljeno. Ne reagira kao inače. Jede normalno. Stolica je uredna. Iako sam uočila malu količinu crvenkaste boje u stolici. Primijetila sam također da podiže stražnju lijevu nogu, kao da mu se nešto zabilo u šapu, ali isto tako se normalno oslanja na nju prilikom obavljanja nužde. Također na dodir ne reagira kao da ga boli. Prije odlaska veterinaru češće je lizao anus, te „skijao“ na stražnjici. Sada se samo liže. Treskavica traje šest dana. Tretiranje ampulicom obavljeno je prije tri dana. Da li su to reakcije na ampulicu i cijepljenje ili je potrebno javiti se veterinaru? U nadi Vašeg brzog odgovora, unaprijed zahvaljujem. Tamara

O: Prvi korak pri procjeni zdravstvenog stanja životinje je opća klinička pretraga i detaljno  pregledavanje cijelog organizma ljubimca, mjerenje temparature, pulsa, disanje.

Cijepljenja mogu imati različite nuspojave, reakcije na vakcinu su u velikoj mjeri individualne i nije ih moguće predvidjeti. Na sreću, reakcije su uglavnom privremene i bez posljedica.

Vrlo je bitno reći da se ne smije cijepiti životinju oboljelu od bjesnoće, za  koje postoji sumnja na bjesnoću i one za koje se sumnja da boluju od bilo koje druge zarazne bolesti. Od nuspojava, moguće je da pojedine životinje pri aplikaciji očituju bol, a na mjestu potkožne injekcije može nastatai upalni čvorić (promjera oko 1 cm) koji se spontano povuče nakon 2-3 tjedna.

Ako se primjete nuspojave na cijepivo treba obavijestiti veterinara, Centar za nuspojave veterinarsko-medicinskih proizvoda pri Zavodu za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te Zastupnika cjepiva za Hrvatsku.

Također je dobro ne stavljati ampulu protiv krpelja i buha ako ljubimac pokazuje znakove poremećenog zdravstvenog stanja.

Drhtanje može biti uzrokovano ili postati pretjerano u vrijeme stresa ili jake emocije, kad fizičke iscrpljenosti ili tijekom određenog položaja ili pokreta. Regulacija topline, krvotok i disanje međusobno su usko povezani pa su moguće i oscilacije ovisne jedno o drugome. Povišenu temperaturu u pravilu prati frekventnije bilo i disanje. Hipertermija je najčešće popratna pojava groznice kada dolazi do poremetnje u regulaciji topline pod utjecajem pirogenih tvari (bakterije i njihovi toksini,virusi i drugi mikroorganizmi...) pritom tijelo pokušava povećati temperaturu trzanjem mišića, što dovodi  do drhtavice. Ovo stanje zahtijeva veliku količinu energije, tako da su ostale tjelesne funkcije sporije. Na vrhuncu bolesti  temperatura poraste, a cirkulacija i svi procesi metabolizma su pojačani i ubrzani.

Potreban je ponovni pregled u ambulanti te pregled analnih vrećica.

Preporučila bih Vam da ljubimca hranite nekom od medicinskih hrana za oporavak. U ljekarnama Pet centra možete pronaći medicinsku hranu od proizvođača Hill's (Canine a/d), Royal Canin Recovery, Eukanuba (High) te Purina (CN), koje su lakše probavljive i stoga oporavljaju i vraćaju energiju.

OZNAKE: