Povratak

Promjene u ponašanju psa / Neurološki poremećaji i štenećak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam psa mješanca pekinezera i shih-tzua, starog 2 godine. U zadnjih mjesec dana primjećujem da odjednom počne trzati zadnjim nogama i počne se zavlačiti iza kauča i nema nigdje mira. Pa cvili, reži. To se tako pojavi na par minuta i onda prestane. 7 dana bude mir i onda opet ista priča. I onda si počne lizati stražnje šape pa se malo smiri. Ne znam što bi to moglo biti, a nema nikakvih čudnih promjena na nogama niti ga je nešto ubolo. Pomislila sam da ga možda uhvati neki grč ili mu utrnu šape ili nešto slično. Ali čudno mi je kako se to ponavlja svakih par dana. Inače je normalan i razigran. Nema drugih promjena u ponašanju. Ako mi možete pomoći... Hvala, Maya

O: Opisani simptomi mogu ukazivati na neki neurološki poremećaj.

Neurološki problemi se javljaju  iz raznih razloga:

- zbog nedostatka vitamina B kompleksa (osobito B1 i B6),
- zbog bolesti živčanog sustava,
- uslijed nekih virusnih bolesti (štenećak),
- te kompresije perifernih živaca.

Opširno je o problemima živčanog sustava pisala Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ponekad su neurološki problemi vezani i uz poremećeni rad žlijezdi s unutrašnjim izlučivanjem, kao npr. štitnjače,  o čemu možete više pročitati ovdje.

Ritmički i nehotični pokreti cijelog tijela ili dijelova tijela (najčešće glave ili stražnjih ekstremiteta) zovu se tremori, a o njima je opširno pisala Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Iako pretpostavljam da je Vaš pas vakciniran protiv štenećaka i ostalih virusnih bolesti, ukratko ću se osvrnuti i na štenećak.

Štenećak je akutna zarazna bolest mladih  i nevakciniranih pasa, koja se manifestira općim infekcioznim, kataralnim, kožnim i encefalomijelitičnim sindromom.

Štenećak je vrlo infektivna bolest (infekcijska doza je mala), kojoj je uzročnik RNK virus iz porodice Paramyxoviridae, rod Morbillivirus.

Živčani oblik je najteži i najopasniji oblik štenećaka. Može se razviti samostalno ili nadovezati na neki od prije navedenih oblika štenećaka. Živčani simptomi očituju se grčevima, pojavom "tikova" (rzanja pojedinih dijelova tijela, najčešće prednjih ili stražnjih nogu, donje čeljusti itd.) Vrlo često dolazi do oduzetosti prednjih ili stražnjih nogu ili do potpune paralize.

Nervni oblik može trajati mjesecima, a prognoza je nepovoljna, čak i ako se bolest simptomatski liječi.

Kompresija perifernih živaca, osobito živaca koji izlaze iz kičmene moždine i inerviraju ekstremitete, također može izazvati slične probleme. Pritisak na periferne živce može izazvati trnce ili obamrlost mišića te umjerenu do jaku bolnost.

Uglavnom, za postavljanje sigurne dijagnoze, preporučam Vam da psa odvedete u veterinarsku ambulantu za male životinje ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za unutrašnje bolesti.

Prvenstveno bi trebalo napraviti dijagnostičku pretragu krvi i eventualno druge indicirane pretrage.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr