Povratak

Propalin sirup

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kuju staru 13 godina i odnedavno ima problema s inkontinencijom. Naime, prije dva mjeseca nije mogla stati na stražnje noge te smo učinili RTG snimku na Veterinarskom fakultetu i rečeno nam je u našoj lokalnoj veterinarskoj stanici da je to od starosti, te je dobivala lijek za bolove i Neurobion te Stride plus, kao dodatak hrani. Nakon nekog vremena uspjela je ponovno stati na stražnje noge, malo se zanosi, ali hoda samostalno, no pojavio se problem inkontinencije. Radi njenog lakšeg hodanja stavili smo ju na dijetu, ukinuli lijekove za bolove i Stride plus, ali pije svaki dan dvije tablete Neurobiona. Budući da je ta inkontinencija jako smeta (a i nas), nemirna je, stalno se liže, liže pod kad joj pobjegne urin i hoda uokolo kao "krivac", pa sam čitala po internetu da psi piju taj sirup Propalin i da im to pomaže kod inkontinencije i zanima me da li ga mogu kupiti u vašem Pet centru bez recepta. Kada sam pitala u našoj lokalnoj veterinarskoj stanici, odgovorili su mi da je inkontinencija normalna posljedica prolapsa kralježnice i ništa mi nisu ponudili kao pomoć za taj problem, a vidim da se drugdje taj sirup normalno propisuje. Stoga vas molim za odgovor  je li moguće taj sirup kupiti bez veterinarskog recepta i koliko košta. Zana je na zadnjem vaganju imala 43,5 kg, mješanka je labradora i njemačkog ovčara, sterilizirana je odavno. Želim joj pomoći, da joj bude što ugodnije "pod stare dane".

Kralježnicu joj ne mogu izliječiti, ali bih htjela da ju barem ta inkontinencija ne muči toliko (a i nas, moram priznati, lokvice mokraće su na svakom koraku). Hvala vam unaprijed na vašem odgovoru, nadam se pozitivnom, radi Zane i svih nas ukućana.
Lijepi pozdrav od Ines

O: Propalin je veterinarsko-medicinski proizvod namijenjen liječenju inkontinencije mokraće u kuja uzrokovane slabošću ureterskog sfinktera. Djelatna tvar ovog preparata jest fenilpropanolamin hidroklorid. Njegov učinak se ogleda u ojačavanju tonusa mišićnice sfinktera mokraćnog mjehura sa posljedičnom mogućnošću zadržavanja mokraće. Ovdje je bitno napomenuti da sam proizvođač navodi da je učinkovitost ovog preparata u okolnostima drugih inkontinencija, odnosno inkontinencija uzrokovane drugom etiologijom, upitnog ili slabijeg djelovanja. Naime, u slučajevima inkontinencija druge etiologije, rješenje bi trebalo tražiti u eliminiranju ili ublažavanju ishodišta problema.

Preparat se primjenjuje na način da se daje u dozi 0,1 mL/5 kg tjelesne težine ljubimca 3x dnevno (sa hranom).

Preparat se izdaje isključivo na veterinarski recept. To podrazumijeva da je potrebno uputiti se kod svojeg veterinara u veterinarsku stanicu ili ambulantu. Isti će pregledati ljubimicu kao i utvrditi je li ona uopće kandidat za korištenje prije navedena preparata te Vam izdati recept za nju. S takvim receptom je moguće isti kupiti u veterinarskim ljekarnama.

Trenutna cijena ovog preparata u ljekarnama naših trgovina jest 99,00 kn.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr