Povratak

Prorijeđena dlaka psa na repu i nogama psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa belgijskog ovčara, vrlo aktivnog i dresiranog, starosti 3,5 godina. Kao štenca sam ga hranio Royalom, a sada ga hranim sa Happy dog 26-16 i jednom na dan mu dodajem Brit Care (omega 3 i 6)  ulje za njegovu težinu od 28 kg koje kupujem u Pet centru. Problem je s repom, koji nikako da bude čupav prema kraju, tj. kao da nedostaje dlake i sa zadnje lijeve i desne strane nogu mu također nedostaje dlake. Pas se nalazi u boksu te je svaki dan pušten u okućnici na oko 1000 m2. Naime, u Pet centru sam upoznao veterinara s tim problemm dlake pa mi je preporučio omegu 3 i 6 ulje što dajem psu već cca 1 godinu, ali taj problem s dlakom ne nestaje. Svako toliko odem i kod veterinra na čišćenje analnih žlijezda koje su čiste, te redovito mu stavljam i ampule za buhe kojih pas inače i nema. Moj upit je kako da riješim taj problem i svako koliko bih možda trebao dati psu tablete za gliste, ali koliko vidim u izmetu ih nema i pas ima čvrstu stolicu. U nadi da ćete mi dati neko rješenje unaprijed Vam se zahvaljujem. Pozdrav, Ranko

O: Svakako niste pogriješili s dodatkom omega 3 i 6 masnih kiselina u hranu, s obzirom na to da povoljno

djeluju na kožu i dlaku. Što se tiče samog rasta dlake, tj. prorijeđenih područja na repu i stražnjim nogama, kako se problem nije riješio načinom prehrane, smatram da bi trebalo napraviti dodatnu dijagnostiku sa svrhom pronalaska uzroka koji je doveo do alopecije.

Koža je organ koji stereotipno reagira na različita oboljenja bila ona lokalne ili sistemske naravi. Tako će koža pokazivati vrlo slične promjene kod različitih alergija, dermatitisa različitog uzroka, netolerancije na sastojke hrane, autoimune bolesti, hormonalni disbalans, a ponekad je nemoguće uopće odrediti uzrok prorijeđenju dlake. No ipak su kod hormonalnog disbalansa prisutne bilateralno simetrične alopecije (spomenuli ste da pas ima promjene na stražnjim nogama), dlaka je samo prorijeđena, a ponovni rast je oskudan.

Također je moguće da se radi o neurodermitisu, tj. vrsti dermatitisa koji je psihološke naravi. Pas znači neprestano liže određene dijelove tijela i na taj način vrši inzult na samu kožu te prorijeđuje dlaku, a ovakvo stanje može dovesti i do težih upala kože i stvaranja rana. Zbog učestalog lizanja nakon nekog vremena u potkožju dolazi do stvaranja neuralne ploče koja tada trajno nadražuje kožu te pas konstantno ima potrebu za češanjem i lizanjem dotičnog mjesta. Uzroci nastanka neurodermitisa mogu biti razni od dosade do prevelike aktivnosti, promjene sredine, nedostatak vremena vlasnika za bavljenje kućnim ljubimcem. Predlažem da psa pratite neko vrijeme dok je u boksu, tako da vas ne primjeti, pa ukoliko primjetite da se gricka i češe po stražnjim nogama moguće je da se radi upravo o neurodermitisu.
 
Kod hormonalnog disbalansa prorijeđenje dlake repa i bilateralno simetrična alopecija javlja se kod hipotireoidizma. Hipotireoza nastaje kao posljedica smanjenog lučenja hormona štitnjače, a javlja se zbog: oštećenja štitnjače, kao posljedica oštećenja hipofize (žlijezda u mozgu koja nadzire lučenje hormona štitnjače), ili kao posljedica oštećenja hipotalamusa (žlijezda u mozgu koja nadzire lučenje hormona hipofize).

Bez obzira na uzrok, klinička slika hipotireoze obuhvaća: prorijeđena dlaka, štakorasti rep (gubitak dlake na vrhu repa), depresija, česte upale kože i ušiju, osjetljivost na hladnoću, suha ili masna seboreja, kardiopatije, zadebljala koža, neuropatije, slabost... Naravno, simptomi se razvijaju postepeno i nisu uvijek prisutni svi simptomi odjednom pa bolest vrlo lako promakne veterinaru.
 
Ukoliko želite saznati konkretnu dijagnozu i uzrok prorijeđene dlake Vašeg ljubimca savjetujem da, ako ste u mogućnosti, psa odvedete na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za unutarnje bolesti i zatražite pomoć Doc.dr.sc. Nikše Lemo, dr.vet.med.
 
Što se tiče čišćenja od crijevnih nametnika, optimalno je davati neki od antihelmintika redovno svaka 2-3 mjeseca. Ukoliko niste davali antihelmintike duži period tada se nakon prvobitne doze, davanje može ponoviti za 15 dana (radi razvojnog ciklusa parazita), pa onda opet za 2 mjeseca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr