sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me ovo na priloženoj snimci što je označeno slovom "P“, što bi to bilo? imamo mišljenje 4 veterinara, koji su rekli da to nije prostata, a samo je jedno drugačije – da to je povećana prostata. Pas normalno mokri. Naš veterinar je dodatno radio snimku i s prstima mu probao palpirati,ali nije ju uopće napipao kao tako veliku,nego normalne vličine. I šta bi bilo ovo crvenilo na šapi i kako liječiti? To crvenilo ne liže i sad se u sredini počela raditi krastica. Hvala Vam unaprijed na odgovoru,
Tanja

O: Prostata je jedina akcesorna spolna žlijezda muških pasa, a nalazi se između rektuma dorzalno i simfize zdjelice ventralno. Kroz njezinu sredinu prolazi uretra i vrat mokraćnog mjehura. Smještaj prostate varira  ovisno o pasmini, veličini prostate, starosti i punjenoti mokraćnog mjehura. Kad je mokraćni mjehur prazan i skupljen, žlijezda se nalazi potpuno u zdjeličnoj šupljini i može biti 2,5 cm ili više iza prednjeg ruba preponske kosti, a kada je mokraćni mjehur prazan, prostata može biti velikim dijelom ili potpuno ispred preponske kosti.

Patološke promjene na prostati vrlo su česte kod starijih pasa. Na osnovi simptoma ne možemo razlikovati različita patološka događanja na prostati, jer su svi posljedica povećanja volumena prostate ili promijenjene sekrecije. Otežana defekcija jedan od prvih simptoma koje primijete vlasnici, a otežano mokrenje  te prisutnost krvi u mokraći, javljaju se kasnije. Ukoliko se radi o upalnom procesu, može se pojaviti i visoka tjelesna temperatura te povišen broj bijelih krvnih zrnaca u krvi. Česti simptom je krvav iscjedak iz mokraćnog kanala koji se javlja neovisno o mokrenju.

Bolesti prostate koje se najčešće javljaju kod pasa su benigna hiperplazija prostate, skvamozna metaplazija, bakterijski prostatitis, apsces prostate, prostatične i paraprostatične ciste i neoplazije prostate.   Kod pasa se najčešće javlja benigna hiperplazija.  adi se o povećanju (hipertrofiji) normalnog, žljezdanog tkiva prostate. Ova pojava zahvaća gotovo sve nekastrirane pse starije od 4-5 godina. Upala prostate može nastati i kao posljedica bakterijske infekcije. Upala nastaje hematogeno (bakterije putuju krvlju) ili putem mokraćnog sustava.Tumor prostate se također može javiti, no nije učestala pojava, a ako se pojave onda su najčešće maligne prirode. Tu su najčešći adenokarcinomi.

Benigna hiperplazija prostate je često asimptomatična pa dijagnozu postavimo slučajnim pregledom, a kod svih pasa starijih od 7 godina kontrolne preglede bi trebalo obavljati svake godine. Što se tiče liječenja, najbolje rješenje je kastracija. Medikamentozna terapija uključuje primjenu antibiotika kod bakterijskih upala, a kod  hiperplazije dajemo lijekove koji djeluju antitestosteronski. Treba napomenuti da medikamentozna nije uvijek uspješna.

Na snimci koju ste poslali, na označenom mjestu se fiziološki nalazi prostata, no kao što sam već spomenula njezin položaj može varirati pod utjecajem različitih faktora. Prilikom dijagnostike bolesti prostate, primjenjuje se više dijagnostičkih metoda. Osim same palpacije prostate i nativne radiografije, koja je u ovom slučaju napravljena, može se kontrastna radiografija, te ultrazvučna dijagnostika. Ultrazvučna dijagnostika pokazuje veličinu, položaj i gustoću tkiva prostate (npr. cista). Također je potrebno napraviti i biokemijske pretrage krvi, kompletnu krvu sliku i pretragu urina jer se na taj način može otkriti prisutnost upale.

Što se tiče promjene koja se nalazi na koži noge, moram reći da se na temelju slike ne može postaviti dijagnoza. To znači da promjene na koži može biti posljedica i lokalne, ali i neke sistemske bolesti. Najčešći uzroci problema sa kožom su paraziti (buhe ili drugi vanjski paraziti), gljivične i bakterijske infekcije, alergije, stres, ozljede ili kombinacije navedenih uzroka. Simptomi koji se mogu javiti su konstantno lizanje, češanje, svrbež, crvenilo, upalne promjene, zadebljanje i otekline, gubitak pigmentacije, suha, iziritirana koža, perutanje, krastice, gubitak dlake, osip, krvarenje ili pojava gnoja. Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je napraviti pregled ( opći pregled, bris kože, pregled pomoću Woodove lampe, zatim pregled otiska i strugotine kože, itd...). Prema tome, kada se ustanovi jesu li uzročnici bakterije, gljivice ili paraziti, određuje se i odgovarajuća terapija.

Preporučam Vam da se posavjetujete sa veterinarom o daljnjem postupku, a što se tiče specijalističkog  radiografskog i ultrazvučnog pregleda, može se obaviti na Veterinarskom fakultetu na Zavodu za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju. Za pregled je potrebna uputnica koju izdaje ambulantni veterinar.

OZNAKE: