Povratak

Pseudogravidnost (lažna gravidnost) i sterilizacija kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam stafordicu staru 10 mj. Prije 2 mj. se prestala tjerati, ali mi je veterinar rekao da tek nakon 2 mj. poslije tjeranja može na sterelizaciju, dakle sad u 5 mjesecu. Mene malo zabrinjavaju njene 4 donje natečene cice... Opipala sam ih, nema nikakvih kvržica, iscjetka i sl. Još joj je natečena i psi je i dalje njuše i pokušavaju naskakivati. Možete li mi reći je li to još nije prošlo? Je li u fazi još visokih hormona ili da idem veterinaru? Hvala Vam puno unaprijed. Maja

O: Kod Vaše kujice se vjerojatno pojavila pseudogravidnost ili lažna gravidnost. Razvija se 6-12 tjedana nakon tjeranja, očituje se promjenama u ponašanju poput potištenosti, nezainteresiranosti za igru i šetnju, traženju mjesta za "gnijezdo", mlječne žlijezde oteknu i ubrzo se počne lučiti mlijeko. Ponekad se kujice same sišu, što treba spriječiti tako da joj stavite zaštitni ovratnik.

U ove promjene su uključena dva hormona, progesteron kojeg inače luči žuto tijelo na jajniku i prolaktin kojeg luči hipofiza. Ove promjene nestanu i bez liječenja za 2-4 tjedna. Ali ako je lučenje mlijeka jako i promjene u ponašanju dosta izražene, preporučuje se terapija lijekovima koji snižavaju razinu prolaktina.

Preporučujem Vam da se javite Vašem veterinaru koji će nakon pregleda ljubimice zaključiti hoće li odgoditi sterilizaciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr