Povratak

Pseudogravidnost (lažna gravidnost) i sterilizacija kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam stafordicu staru 10 mj. Prije 2 mj. se prestala tjerati, ali mi je veterinar rekao da tek nakon 2 mj. poslije tjeranja može na sterelizaciju, dakle sad u 5 mjesecu. Mene malo zabrinjavaju njene 4 donje natečene cice... Opipala sam ih, nema nikakvih kvržica, iscjetka i sl. Još joj je natečena i psi je i dalje njuše i pokušavaju naskakivati. Možete li mi reći je li to još nije prošlo? Je li u fazi još visokih hormona ili da idem veterinaru? Hvala Vam puno unaprijed. Maja

O: Kod Vaše kujice se vjerojatno pojavila pseudogravidnost ili lažna gravidnost. Razvija se 6-12 tjedana nakon tjeranja, očituje se promjenama u ponašanju poput potištenosti, nezainteresiranosti za igru i šetnju, traženju mjesta za "gnijezdo", mlječne žlijezde oteknu i ubrzo se počne lučiti mlijeko. Ponekad se kujice same sišu, što treba spriječiti tako da joj stavite zaštitni ovratnik.

U ove promjene su uključena dva hormona, progesteron kojeg inače luči žuto tijelo na jajniku i prolaktin kojeg luči hipofiza. Ove promjene nestanu i bez liječenja za 2-4 tjedna. Ali ako je lučenje mlijeka jako i promjene u ponašanju dosta izražene, preporučuje se terapija lijekovima koji snižavaju razinu prolaktina.

Preporučujem Vam da se javite Vašem veterinaru koji će nakon pregleda ljubimice zaključiti hoće li odgoditi sterilizaciju.