Povratak

Puknuće prednjeg križnog ligamenta i operativni zahvat

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Vlasnik sam psa Cane corso starog 3 godine i teškog  58 kg. Ima ozljedu prednjeg križnog ligamenta u oba koljena. Pošto su te operacije jako skupe, zanima me šta ja mogu očekivati nakon oporavka? Da li će njegove kretnje biti ograničene ili će se smjeti igrati s drugim psima i istrčavati uz bicikl itd. Tomislav

O: Puknuće prednjeg križnog ligamenta je česta ozljeda kod pasa. Može biti djelomična ili potpuna. Često je istovremeno prisutna i luksacija patele i artritis koljena. Operatvno liječenje se svakako preporuča u pasa većih pasmina iz razloga što degenerativni proces napreduje na takvom nestabilnom koljenu i u konačnici dovodi do jakih bolova i velikih poteškoća u kretanju. Uzroci su: trauma (mikrotraume prednjeg križnog ligamenta), pretilost, kutevi stražnjih nogu, istrčavanje na tvrdom terenu poput betona. Cane corso je velika pasmina koja svoj razvoj završava u dobi od 24 mjeseca, stoga se ne preporuča istrčavanje uz bicikl do napunjenih 20 mjeseci, i tada bi bilo dobro ići po mekom terenu. Uzrok može biti i imunosno posredovana bolest.

S obzirom na to da postoji više tehnika kirurškog liječenja za stabiliziranje koljenskog zgloba, vjerujem da će Vam veterinar specijalist kirurgije reći prognozu liječenja nakon detaljnog pregleda Vašeg psa i odabira tehnike operacije. Isto tako ćete dobiti upute kakve kretnje trebate izbjegavati kod Vašeg psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr