dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štenca, kujicu staru 3 mjeseca, pasmine coton de Tulear, koja je dobila malu kilu u promjeru 1 cm. Je li je potrebno odmah operirati ili treba pričekati da se vidi hoće li kila sama nestati ili će se povećati?

Unaprijed hvala,

Marijana


O: Pupčanu kilu kod štenadi prepoznamo kao malenu oteklinu na sredini trbuha. Na dodir je obično mekana, nije bolna pa štene neće reagirati ako je diramo, a ponekad nestane dodirom, tj. sadržaj kile povuče se u trbušnu šupljinu. 

Ventralna stjenka trbuha formira se tijekom embrionalnog razvoja na način da se dijelovi buduće stjenke spajaju formirajući otvor kroz koji prolazi pupčana vrpca. Rođenjem, taj se otvor zatvara, a na njegovom mjestu ostaje pupčani ožiljak, a pupčana kila nastane kada pupčani prsten nije formiran kako treba. 

Mnoge pasmine pasa su predisponirane za nastanak pupčane kile, tj. postoje genetski faktori. Najčešće ih viđamo kod pekinezera i njihovih mješanaca, mopsa te kod pointera.

Pupčana kila može nastati i ako se štencima previše skrati pupčana vrpca.  Pupčana vrpca trebala bi se skratiti tako da ostane  barem 3 cm duga, no ako to napravi čovjek (vlasnik ili veterinar) kujice ponekad  same još dodatno skraćuju pupak, pri čemu se dogodi da ga  skrate do samog trbuščića.

Pupčanu kilu primjete vlasnici psa već kada je štene staro samo nekoliko dana. Obično se može reponirati, dakle pristiskom na oteklinu, masa u kili se potisne natrag u trbušnu šupljinu kroz pupčani prsten.

Kada su kile male one obično sadrže samo mast, no ponekad u njoj može biti i crijevo ili drugi trbušni organi. Organi  skliznu u vreću koja formira kilu, a prsten kroz koji skliznu u kilu se može stisnuti. Ukoliko dođe do skiskanja organa, to se manifestira jakom boli i povraćanjem. U tom slučaju kila je na dodir topla i bolna te je neophodan hitni kirurški zahvat.

Kod malih pupčanih kila u kojima se nalazi samo mast, kirurško liječenje obično nije potrebno. No, ponekad se vlasnici takvih pasa ipak odluče odstraniti kilu iz čisto estetskih razloga. Malene kile se s vremenom mogu smanjiti i kao takve nikada ne uzrokuju nikakve probleme. Ako je u kili bilo koji trbušni organ, a najčešće je to crijevo, onda je operaciju bolje obaviti što prije.

Savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca veterinaru kako bi se ustanovilo stanje hernije i prema nalazu postupilo.

OZNAKE: