ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam francuskog buldoga starog 11 mjeseci i zanimame vaše mišljenje o prijevozu psa avionom. Na više mjesta sam čula i pročitala da psi s kratkom njuškom teško podnose vrućinu, a s obzirom na težinu mora se prevoziti u prostoru za prtljagu. Zanima me kako bi podnio put dva puta po dva i pol sata s pauzom od sat i pol. Da li bi bio u kakvoj opasnosti po njegovo zdravlje?
Lijep pozdrav, Jadranka

O: S obzirom na to da se psi hlade dahćući, pasmine s kratkom njuškom uistinu su osjetljivije na visoke temperature jer one za njih predstavljaju dodatno opterećenje kako na gornje tako i na donje dišne puteve.Isto tako, povećana razina stresa dovodi do ubrzanja bila i frekvencije disanja što u ovakvim kombinacijama znatno utječe na opće stanje životinje. Stoga bi psa prije puta bilo dobro odvesti na veterinarski pregled čime bi se isključile eventualne neočekivane komplikacije. Veterinar bi mogao propisati i biljne tablete umirujućeg učinka (npr. "Dia Calm" koje pomažu opustiti i umiriti pse u stresnim situacijama).

Što se tiče uvjeta u prostoru za zračni prijevoz životinja, oni moraju biti prilagođeni na način da ni u kojem segmentu ne ugrožavaju zdravlje životinja. Temperature ovih prostora su u pravilu niže od onih u prostoru za ljude te u tom smislu vjerujem da neće biti problema.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se mailom pravovremeno obratite direktno prijevozniku, najavite da namjeravate povesti ljubimca i zatražite detaljne informacije o uvjetima pod kojima će pas putovati.

OZNAKE: