dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam štene staro 3 mj., križanac brak jazavčara i njemačkog terijera. Već mjesec dana boluje od rahitisa, dobio je do sada 5 inekcija od veterinara, ali ništa mu nije bolje. Dobro se brinem o njemu, ali nema napretka. Postoji li kakva terapija da bi se noge poravnale i da ne šepa na njih?

O: Najčešći poremećaj lokomotornog sustava kod štenaca je rahitis. Ovo oboljenje predstavlja bolest kostiju tijekom rasta i razvoja. Naime, radi se o metaboličkoj bolesti mladih životinja koja nastaje zbog poremećaja u prometu kalcijevih i fosfornih soli uz nedostatnu opskrbu D vitaminom. Od rahitisa često obolijeva štenad jer su osobito osjetljiva na nestašicu kalcija i višak fosfora u obroku.

Smatra se da je oboljenje najčešće prisutno u štenadi hranjene kuhanom biljnom hranom te kruhom i čistim mesom, tj. neadekvatnom prehranom uz posljedični nedostatak vitamina i minerala. Manjak D vitamina se može javiti uslijed nedovoljnog unosa D vitamina hranom ili nedovoljnog izlaganja ultraljubičastim zrakama.

Važnost samog vitamina D u organizmu je višestruka. Tako, njegovo osnovno i najvažnije djelovanje je na metabolizam kalcija, čime regulira količinu kalcija i fosfora u cirkulaciji. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz crijeva pa se ulazak kalcija u organizam brzo povećava. Sljedeće važno ciljno tkivo na koje djeluje vitamin D su kosti, gdje potiče njihovu normalnu mineralizaciju. Na taj način ima veliki utjecaj na rast i kvalitetu kostiju.
 
Rahitis se kod štenadi očituje poremećajima u mijeni zubi i sklonosti grčevima, nakon čega nastaju promjene na zglobovima, koji su povećani te kostima na kojima se očituje osjetljivost i bolnost - životinje se teško i nevoljko kreću, šepaju ili ukočeno hodaju. Kasnije nastaju promjene na cjevastim kostima u obliku simetričnog zadebljanja u području zglobova, deformacije ekstremiteta (nepravilni stavovi ekstremiteta - "O" noge, "X" noge), "rahitična krunica" - kvržica na rebrima u području koštano-hrskavičnog prijelaza, deformacije zubi, a kod štenadi su česte promjene na lubanjskim kostima (posebno gornje čeljusti). U poodmaklim slučajevima se pojavljuju i drugi simptomi: oslabljen apetit, mršavost, slabokrvnost, upala želuca, promjene na koži i dr.
 
Sama bolest ima kroničan tok, koji se u lakšim slučajevima može "sanirati" promjenom i prilagođavanjem prehrane te dodavanjem vitaminsko-mineralnih pripravaka uz uspostavljanje optimalnih uvjeta držanja.
 
U težim slučajevima ovog oboljenja, uz sve liječenje, dijelovi skeleta ostaju izobličeni ili životinje posve zakržljaju.
 
Dijagnoza rahitisa se postavlja na temelju rentgenskog nalaza i laboratorijske pretrage krvne plazme. U plazmi je vrijednost fosfora snižena, a vrijednost kalcija je normalna ili snižena, a vrijednost alkalne fosfataze je povišena.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru ili se konzultirate za drugo mišljenje na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.
 
Za to vrijeme, osigurajte ljubimcu optimalnu i kvalitetnu prehranu, npr. nekom od hrana iz segmenta superpremium hrana (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan, Brit,...) ili premium hrana (Belcando, K-9, Alleva,...) i to varijantom za štence odgovarajuće veličine. Od vitaminsko-mineralnih dodataka možete koristiti npr. Canine Welpenkalk namijenjen štenadi i mladim psima od 6 tjedana do 15 mjeseci starosti. Welpenkalk je indiciran za organizam u razvoju, za stvaranje zdravih i snažnih zuba te za jačanje kostiju kao i lokomotorna sustava u cijelosti.
 
Korisne informacije možete saznati i u odgovorima mojih kolegica Rahitis, Važnost vitamina i minerala za razvoj i rast štenaca / Rahitis, Iskrivljene noge šteneta - rahitis? te Rahitis.

OZNAKE: