Povratak

Rahitis kod šteneta - mogući uzroci i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam ženkicu posavskog goniča staru 50 dana, odvojena je od majke prije par dana. Već primjećujem da se javlja rahitis, očito se vidi da pomalo krivi prednje noge i primjećujem kad stoji da joj se malo tresu. Uglavnom je hranim hranom koju hoće da jede, a to je mljeveno meso, granule top energie, svježi Pedigree junior. Uz to joj dajem i mineralni prah za štence uz humane d3 kapi. Molim vas za savijet kako da joj maksimalno pomognem i riješim problem rahitisa. Lijep pozdrav, Marko

O: Vidim da Vam je jako stalo i pokušavate učiniti sve da Vaše štene izraste u zdravog i sposobnog psa.

Rahitis ima nekoliko  uzroka, a počinje se primjećivati tek nakon 2-3 mjeseca starosti. Briga o štencima stoga treba početi još dok su majčinoj utrobi, pravilnom prehranom majke, uz dodatke svih esencijalnih vitamina i minerala, bogate kvalitetnim proteinima uz što više boravka na otvorenom, pod sunčevim zrakama koje su aktivator D vitamina.

Osim manjka minerala u hrani, kod štenaca rahitis može biti i posljedica loše apsorpcije hranjivih tvari. Znači, štene  dobiva primjerene količine hranjivih tvari, vitamina  i minerala, ali isti se nedovoljno apsorbiraju kroz sluznicu crijeva ili se pretjerano izlučuju urinom zbog nekih urođenih ili stečenih disbalansa u organizmu.

Isto tako je vrlo bitno  vršiti redovnu dehelmintizaciju štenaca , svaka dva tjedna po jedna doza dok ne navrše 4 mjeseca. Naime, učestalo se događa da je rahitis u izravnoj korelaciji sa prisustvom crijevnih parazita koji remete  proces probave te  hranjive tvari koriste za svoj rast i razmnožavanje.

Pri terapiji rahitisa kao i u preventivi bitno je davati bezglutensku hranu, što više čistog mesa, probiotike u jogurtu, svježi mladi sir, vitamine topive u mastima AD3E -davati uvijek kalcij u ispravnom odnosu sa fosforom 3:1, istovremeno s D vitaminom. Željezo ne davati nikad skupa sa kalcijem, već sa C vitaminom kako bi se bolje resorbiralo. Također, od nutritivnih dodataka preporučljivo je davati brašno morskih algi kao izvor minerala i esencijalnih aminokiselina,pivski kvasac u prahu ili u tabletama kao izvor aminokislina i  vitamina B skupine koji su katalizatori mnogih reakcija staničnog metabolizma,pomažu pretvoriti hranu u energiju  i vrlo bitni za ispravan rad živčanih stanica i prijenos impulsa. Osim toga, tabletice ili prah sa dodatkom glukozamina, hondroitina, hijaluronske kiseline, kolagena, MSM kompleksa  ili sličnih formulacija, primjerice Caniviton prah, Cosequin tablete, GAG tablete ili prah i tome slično, izvrsna su potpora izgradnji i očuvanju lokomotornog sustava organizma.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr