dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam ženku njemačkog ovčara staru 2 i pol mjeseca. Prije druge vakcine dao sam joj pola Drontala, poslije nedjelju dana imala je sve simptome za gliste kao što sam i pročitao, onda sam joj dao još drugu polovinu i izbacila je nekoliko glista. Veterinar mi je rekao da joj dam za 10 dana cijelu jer joj je to bilo malo, sada je prošlo nedjelju dana od toga pa da li smeta da joj sjutra dam opet jer jede mnogo, a neće da se udeblja.
Hvala. Jasmin

O: Štence je preporučljivo čistiti od crijevnih parazita prvi puta već u dobi od 2 tjedna, a onda ponavljati svakih 14 dana do starosti od 3 mjeseca.

Nakon toga čišćenje je potrebno ponavljati u 4. i 5. mjesecu života jednom mjesečno.

U dobi od 6 mjeseci pa nadalje – svaka 3 mjeseca.
Također je dobro i ponoviti za 14 dana u 2 navrata tokom godine.

Drontal Plus flavour daje se jednokratno u dozi 1 tableta na 10 kg tjelesne mase. Za pse manje tjelesne mase preporučuje se razlomiti  tabletu u polovine odosno  četvrtine. Tablete treba dati izravno u usta ili sakrivene u komadu mesa, kobasice, sira ili sličnom zalogaju. U slučaju potrebe, može ih se usitniti.
 
Znači, potrebno se pridržavati preporučenih doza jer ako se daje umanjena doza, čišćenje se neće potpuno obaviti. Stoga, štene izvažite i dajte joj potrebnu dozu odmah. Za 14 dana ponovo je izvažite i dajte točnu dozu. Nadalje se pridržavajte gore navedenih uputa.
 
O specifičnim potrebama i razvoju te pravilnoj prehrani njemačkih ovčara pisala je detaljnije kolegica u prijašnjem odgovoru Prehrana štenca njemačkog ovčara / Razvoj i prehrana štenaca velikih pasmina.

OZNAKE: