Povratak

Rasprostranjenost i aktivnost krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U kom godišnjem dobu su krpelji najrasprostranjeniji? Koja je najopasnija vrsta krpelja? Milan i Anđela

O: Krpelji su grinje koje imaju četiri para nogu i tijelo sastavljeno od glave i trupa. Oni se pričvrste na životinju (nosioca) pomoću "usnog aparata" i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr. Na mjestu uboda, oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

Prosječni životni vijek im se kreće od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Krpelji su aktivni od proljeća do jeseni. Naime, njima najviše odgovara određena temperatura i vlažnost, odnosno, oni pokazuju određenu "sezonsku aktivnost". Najviše ih se može naći u periodu proljeća i ranog ljeta te rane jeseni. Međutim, i u slučajevima blažih zima mogu se pronaći aktivnim i u tom periodu godine. Ovisno o vrsti krpelja ovisi i njihova aktivnost. Tako, neki su vezani uz šumsko stanište (Ixodes) i aktivni su tokom cijelog dana, neki uz riječno stanište i aktivniji su ujutro i predvečer (Dermacentor), a neki uz kamenjar (Rhipicephalus) te su aktivniji kada je manje toplo. Jedan krpelj može istovremeno biti nosioc uzročnika više bolesti, a najčešće je to babezioza ili piroplazmoza.

U Hrvatskoj je najviše rasprostranjen šumski krpelj - Ixodes ricinus te se on i smatra najopasnijim. Međutim, svi krpelji su sposobni biti nosioci različitih zdravstvenih poremećaja, odnosno, potrebno ih je sve smatrati potencijalno opasnim.

Više o bolestima koje prenose krpelji možete saznati i u odgovoru kolegice mr. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr