franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Htio bih savjet u vezi gornjeg očnjaka ovog psa, fotografija u prilogu. Raste zub kraj zuba, a jedan je "crni". Pas je labrador star 5 mjeseci (oštenjen 20.9.2013.). Ima i neku ranicu na zubnom mesu malo iznad.
Hvala. Hrvoje

O: Po svemu sudeći, kod Vašeg ljubimca je zaostao mliječni zub. Psi mijenjaju mliječne zube za stalne u periodu od 4 do 7 mjeseci starosti i nije neobično ako tik pored stalnog zuba zaostane i mliječni. To se događa najprije s očnjacima.

Zaostali mliječni zub potrebno je ukloniti, što obično ne predstavlja problem. Ukoliko se takav zub ne ukloni, mogu nastati poteškoće, s obzirom da se smanjuje prostor za stalne zube, kojih i i nače ima više nego mliječnih. U takvim okolnostima može doći i do bakterijskih infekcija i upala zubnog mesa, koje su u pravilu bolne i neugodne za psa. Osim toga, stalni zub može rasti ukrivo, što također nije dobro.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći u prijašnjim odgovorima mojih kolegica, naslovljenima Poteškoće s izmjenom zubi i "dupli" zubi u štenca, Izmjena mliječnih zuba i Izmjena zubi u šteneta.

Preporučujem Vam da svojeg ljubimca odvedete veterinaru, kako bi se što prije rješio problem sa zubom.

OZNAKE: