Povratak

Razina progesterona i rizik oplodnje nakon neželjenog parenja kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Molio bih Vas informaciju vezano za oplodnju kuje. Dogodila nam se nezgoda da je došlo do odnosa (parili su se te ostali spojeni 5 minuta) između kuje stare 5 godina (do sada je imala 3 legla), te mješanca haskija koji je ušao u dvor. Kuja bi trebala postati topla tek za koji dan, znači još se nije pojavio crvenkasti iscjedak i visina progesterona je niža od 0,2 nmol/L (<0.2 nmol/L). Postoji li mogućnost da kuja ostane neželjeno skotna?

O: Vaša ja zabrinutost donekle opravdana. Naime, dio spolnog ciklusa koji je "opasan" traje oko  dvadesetak dana u prosijeku i objedinjuje dvije faze: proestrus i estrus. Proestrus je prosječnog trajanja oko 9 dana i očituje se otečenjem stidnice i pojavom krvavog iscjetka. Ženka je privlačna mužjacima, ali odbija parenje. S obzirom na to da ste Vi naveli da ste ženku zatekli spojenu s mužjakom i da nije bilo krvavog iscjetka, moguće  da je ona već ušla u drugu fazu, estrus, kada je spremna za parenje i kada se iscjedak već povlači, tj. postaje bistriji. Krvarenje kod kuje događa se prije ovulacije, a izazivaju ga promjene u stijenki vagine koja se priprema za parenje. Ovulacija se događa spontano nekih 48 sati od početka estrusnog  perioda. Jedan ili dva dana poslije toga ženka je spremna da bude oplođena.

Iako je razina progesterona kod Vaše ljubimice još niska i (prema testu) do  ovulacije je još nekih četiri do pet dana, treba znati da spermiji nakon parenja ostaju u spolnom traktu ženke  sposobni za oplodnju još oko 5 dana. Stoga, iako je mogućnost oplodnje mala, nije potpuno isključena. Naime, ni testovi nisu pouzdani baš 100 posto, a osim toga i etape spolnog ciklusa u trajanju  i vanjskim znakovima u praksi jako variraju od jedinke do jedinke. Promatrajte psa, njezinu zainteresiranost ili nezainteresiranost za daljnje parenje i eventualne promjene u ponašanju kako biste došli do zaključka. Ako je do oplodnje i došlo, leglo bi u tom slučaju najvjerovatnije bilo manje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr