Povratak

Razlika između junior hrane (za štence i mlade pse) i adult (za odrasle)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam psa križanca yorkija i shih-tzu-a starog 6 i po mjeseci. Zanima me njegova prehrana primjerena za njegovu dob i do koje dobi bi trebao jesti hranu za štence? Je li u redu da mu postepeno uz junior suhu hranu dodajem i suhu za odrasle pse? Do sada je jeo Pedigree junior vital na kojoj piše da je od 2-15 mjeseci i hoću li pogriješiti ako mu počnem već sada miješati s adult? Bojim se nuspojava i kako će reagirati i hoću li mu naštetiti s tim. Znam da se svaka promjena prehrane treba uvoditi postepeno, ali me zanima da li je za njega to još ipak prerano? I što smije od 'kućne' hrane jesti? Mrkvicu, jogurt, domaću juhicu i sl.? Hvala. Maja

O: Razlika u sastavu hrane između junior hrane (za štence i mlade pse) i adult hrane (za odrasle pse) je prvenstveno u sastavu bjelančevina i masti – hrana za mlade životinje mora biti jača jer one rastu i razvijaju se te im bjelančevine služe za izgradnju tjelesne mase, a masti za energetske potrebe. Hrana za štenad ili junior hrana sadrži, ovisno o proizvođaču, nekih 7-8 % više bjelančevina i do 5 % više masti. Nešto je razlike i u količini minerala prvenstveno u omjeru kalcija i fosfora. Kada pas izraste do svoje veličine, višak bjelančevina i masti iz hrane koje on ne potroši, mobilizira se u masno tkivo koje se taloži.

Vezano pak uz sazrijevanje, odnosno dosizanje odrasle životne dobi kada se preporuča način prehrane prilagoditi prema dobi, to ovisi prvenstveno prema veličini psa. Naime, općenito se smatra kako male pasmine pasa završavaju svoj rast i razvoj u dobi od oko 10 mjeseci starosti, dok se ta dobna granica pomiče na 12 mjeseci ukoliko se radi o srednje velikoj pasmini pasa, 15 mjeseci velikoj pasmini pasa, a 18-24 mjeseci za gigantske pasmine pasa.

Prelazak na hranu za odrasle pse je potrebno činiti postepeno, umješavanjem sa hranom za štenad kroz period oko 7-10 dana kako bi se izbjegle poremetnje probavnog sustava do kojih može doći uslijed nagle promjene hrane.

Što se tiče umješavanja "domaće hrane" kao što je povrće, riža ili meso, to uvijek možete. Ne mora biti svaki dan, ali kao raznolikost u ishrani uvijek je dobrodošlo i psi to u pravilu vole.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr