Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kako ne znam koga pitati, obraćam se vama. Zanimamo se za psa među kojima je irski seter, istarski kratkodlaki gonič i posavski gonič. Kako nema baš puno informacija na internetu biste li nam vi mogli pomoći?
Unaprijed puno hvala,
Ana.

O: Istarski i posavski goniči su u biti lovački psi, dok irski seter nije pogodan za lov i vrlo je svojeglav. Nema instikt psa čuvara, vrlo je impulsivan i energičan, teško se trenira zbog svog neovisnog duha.

Inteligentan je, dobro se slaže s drugim kućnim ljubimcima i dobar je u odnosu s djecom. Boja krzna je u tonu mahagonija i svilenkastog sjaja, visina odraslog psa je od 66-71 cm, težina 29-34 kg.

Istarski kratkodlaki gonič i posavski gonič su hrvatske autohtone pasmine. U duši su pravi lovci i vrlo odani svojim vlasnicima. Koriste se u lovu na zečeve i lisice, a ponekad ih koriste kao krvosljednike. Posavac je robusne konstitucije, spada u srednje pasmine (46-58 cm), boja dlake je crvenkasta,s bijelim okovratnikom i lisom. Vrlo je temperamentan, ne smije pokazivati agresivnost niti sramežljivost. Istarski gonič ima krzno čija je dlaka kratka, fina i sjajna, temeljna boja je bijela sa žućkastim plohama koje najčešće prekrivaju klempave uši. Visina odraslog psa je 44-56 cm, težina 18 kg. To je pas koji živi za lov.

Ovi opisi pasmina su vrlo kratki, jer smatram da pse treba gledati, proučavati i uživati u njihovim kretnjama i igrama.

Sve tri navedene pasmine su vrlo aktivne i žive, vole prostranstva, šume, duge šetnje i lov s njihovim vlasnikom. Nikako nisu za život u gradu i stanu, jer tada gube svoja osnovna obilježlja i potpuno se promjene te se nerijetko vrlo brzo razbole. Posjetite neku od izložbi pasa na proljeće, kada će biti i novih legala, razgovarajte s uzgajivačima i tek tada odlučite kojeg psa želite. Svatko ima svoje viđenje određene pasmine, neki vole određene pasmine samo zbog njihovog izgleda, neki zbog njihovog temeperamenta, a neki zbog njihovog pogleda.

OZNAKE: