petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas za pomoć, već dva mjeseca se psihički i fizički ubijamo zbog infestacije buhama u kući. Imamo psa i zaštitili smo ga ogrlicom, ali prekasno i sada ih na njemu nema, ali zato u stanu je ludnica.  Svaki dan usisavamo, brišemo varikinom pa čak smo potrošili nekih desetak biokila, znači par dana špricali naokolo, a jedanput sam s tri biokila pošpricao cijeli stan, znači doslovno svaku pukotinu prošao i opet su se namnožili. Najgore je što su na nama, sa svime time što se peremo non stop.  Molim za pomoć! Meni je jasan način kako ih se riješavati, no nije mi jasno kolko dugo to moramo raditi. Dakle – mi smo jedan dan usisali sve, pošpricali tri biokila pa nakon dva sata opet sve usisali. Drugi dan usisali sve pa sa bijelim domestosom sve prošli, to mi je rekla vetrinarka da isto pomaže, ali mi nije znala reć koliko dugo to moramo raditi pa pitam. Treći dan opet sve sa biokilom i čajevac smo špricali i opet sve usisali. Sad 4. dan opet sve sa domestosom i opet sve usisali. Znači sutra bi opet sa biokilom i razrijeđeni čajevac opet pošpricali. Mene zanima kolko vi mislite da mi moramo to dalje radit i da li ima smisla tako svaki dan nešto, jer šta mi to znači ako ima jajašca koja će mi izaći za dva tjedna van buhe, a ja sam iscrpljen i fizički i financijski.

Mi smi mislili još dva-tri dana ovako... Što vi mislite?

Hvala, Toni

O: Shvaćam Vaš problem u kojem ste se nažalost našli, svakako nikome od vlasnika kućnih ljubimaca nije ugodno kada postane svjestan da njegov ljubimac ima buhe. Naravno, kako danas sve više vlasnika dijeli sa svojim ljubimcima i najintimnije prostore kao što je krevet, ta spoznaja postaje noćna mora.

Sigurno ste već čitali zašto je tome tako, da samo 5% buha živi na domaćinu, onih ostalih zastrašujućih 95% u Vašem stanu.

Kako ih se riješiti? Svakako odgovor na to pitanje nije nimalo jednostavan jer su buhe, iako insekti, vrlo otporni i dovitljivi organizmi koji se znaju prikriti i preživjeti vrlo rigorozne uvjete okoliša. Da bi znali kako se boriti važno je reći neke detalje iz razvojnog ciklusa buha.

Naime, buhe na toplokrvne životinje, pa tako i na čovjeka dođu samo po krvni obrok, koji im je nužan kao izvor energije da bi se dalje mogle razmnožavati.  Ostalo vrijeme, dakle  provode na tlu, u tepisima, u pukotinama između parketa i slično kao što smo već rekli.

Stadiji u razvoju buhe su: jaja, larve, kukuljice i odrasle buhe. Trajanje razvojnog ciklusa buhe ovisiti će o temperaturi i vlažnosti okoline, te o mogućnosti da što prije dođe do svog nosioca. Odrasla buha - ženka živi nekoliko tjedana na životinji. Kroz to vrijeme će sisati krv životinje dva do tri puta i izleći oko 20-30 jaja svaki dan. Znači da jedna buha u svom životu može izleći nekoliko stotina jaja. Ta jaja padaju sa životinje na pod, tepihe, krevete, zapravo svugdje gdje životinja obitava. Jaja se dalje razvijaju u larvu na mjestu gdje su pala i one se hrane organskom materijom, a to su mrtve stanice kože ili izmet odraslih buha koji je bogat probavljenom krvi. Larve se dva puta presvlače i razvijaju u kukuljicu. One mogu dugo vremena preživjeti u okolini životinje i njihov daljnji razvoj u odraslu buhu nastupiti će onda, kada osjete u svojoj blizini temperaturu tijela nekog nosioca (najčešće životinju), zatim njene vibracije kako se životinja kreće i izdahnuti ugljični dioksid. Tada iz kukuljice vrlo brzo skidanjem opne nastaje odrasla buha koja skače na svog nosioca. Kada su najoptimalniji uvjeti, taj cijeli razvoj do odrasle buhe može trajati 14 dana, a u lošim uvjetima temperature i vlage i do 140 dana. Ta spoznaja najgora je u borbi protiv infestacije buhama.

Iskustva govore da je najbolji način tretiranje životinje repelentima (u obliku spot-on pripravaka, sprejeva) kroz jedan duži period jednom mjesečno (cca 3-4 mjeseca uzastopno) kako bi ubili cijelu populaciju buha, a u isto vrijeme raditi dezinsekciju u stanu ili kući na način, da se temeljito tretira cijeli prostor za stanovanje. Za to je najjednostavnije zadužiti odgovorne stručne osobe iz službe DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) ili ukoliko se želite sami boriti svakako će Vam trebati strpljenja i novaca (što ste i sami primjetili).

Ako ste primjenili sredstvo za suzbijanje buha na Vaše ljubimce, onda bi ono trebalo poubijati buhe koje trenutno žive na životinji i na taj način spriječiti da se Vaš prostor i dalje infestira jajašcima. Prostor, odnosno jajašca i larve koje se nalaze još negdje u Vašem stanu dovoljno Vam je tretirati jednom tjedno prilikom redovnog čišćenja kuće  (tu „hvatate“ buhe u najkraćem vremenu njihova razvojnog ciklusa rekli smo cca 14 dana). Koliko dugo, točno u dan teško je reći jer sve ovisi o tome koliko jaka odnosno obilna infestacija buhama je u pitanju. Zato Vam i kolegica nije znala točno reći. Svakako bi bilo dobro da kroz nekoliko tjedana (npr. 4-5 tjedana) redovito jednom tjedno provodite čišćenje insekticidnim sredstvima i domestosom, ipak veliki broj nametnika ste do sada sa intenzivnom dezinsekcijom riješili.

Budite svjesni da obavezno prozračavate prostor i da nosite zaštitnu masku prilikom tretiranja prostora, također prostirku, deku, krevet, sve ono što je od tekstila, u kojem Vaš ljubimac spava perite u isto vrijeme, na što višoj temperaturi u perilici, naravno koliko tekstil dozvoljava, a da se ne uništi.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi u rješavanju postojeće situacije.

OZNAKE: