petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa koji imam perut i svrbež pa me zanima koji šampon mi možete preporučiti za suhu kožu i perut pasa? Koristili smo Friskies sampon, ali čini mi se da je jako za njega.  Postoje li kod vas u dućanu kakvi testeri šampona da mi pošaljete? Unaprijed hvala. Lijepi pozdrav, Jelka

O: Neki od šampona koji su dostupni u ponudi naših dućana, a namijenjeni su suhoj i prhutavoj koži kakvu ima Vaš ljubimac su sljedeći:

Vetoquinol, LACTADERM gel/šampon
Riječ je o medicinskom šamponu koji sadrži etilni laktat iz kojeg se na koži stvara mliječna kiselina i etanol. Mliječna kiselina djeluje antiseptički, blago keratolitički i higroskopski, te perzistira na koži. Tako pridonosi normalizaciji epidermisa, posebno rožine jer reducira (normalizira) bakterijsku floru, odstranjuje prekomjerno stvorenu prhut i povećava vlažnost na površini kože.

Etanol podupire antiseptičko djelovanje mliječne kiseline i djeluje dezodorirajuće, čime odstranjuje neugodan miris kože i dlake. Isti učinak ima mliječna kiselina kao inhibitor bakterijske lipaze posebno kod prekomjernog izlučivanja masti i loja. Šampon se može primjenjivati svakodnevno ili svakih 2-7 dana prema potrebi, dlaku i kožu potrebno je dobro navlažiti, te s Lactaderm šamponom intezivno našamponirati i izmasirati. Tako se ostavi djelovati 10 minuta, a potom ispere.

INGENYA šampon s uljem čajevca, sojinim proteinima i mljevenim košticama masline
Ovaj šampon je posebno pripremljen za pse koji imaju seboreju, perut te za stare pse koji često imaju problem suhe kože. Ulje čajevca za čišćenje kože i kontrolu neugodnih mirisa s hranjivim, rehidratizirajućim i zaštitnim učinkom soje blagotvorno djeluje kako bi se potpomogla obnovu stanica i uspostava normalne ravnoteže kože. Kod šamponiranja najbolje je šampon razrijediti s vodom u omjeru 1:10. Kod velikog zaprljanja dlake možete pripremiti i koncentriraniju mješavinu. Rasporedite tako razrijeđen šampon spužvom na dlaku (krzno nije potrebno prethodno namočiti), umasirajte puštajući da djeluje neko vrijeme i potom temeljito isperite.

ORME NATURALI šampon na bazi zelene gline i sojinih proteina
Zelena glina mineralizira i hrani kožu i dlaku, dubinski regenerira, ricinusovo ulje revitalizira, daje elastičnost i tonus koži, a proteini soje djeluju na smirivanje prekomjernog ljuštenja epiderme i obnovu stanica.

Osim tretiranja seboreje odnosno prhuti nekim od preporučenih šampona, predlažem Vam da razmislite i o hranjenju kože i dlake nekim od dodataka prehrani, kao što je primjerice BRIT care lososovo ulje, koje je prirodni izvor Omega 3 masnih kiselina (EPA + DHA) ili CANINA Biotin Forte - prašak, sa dodatkom B-vitamina, biotin kao vitamin sudjeluje u metabolizmu tijela kao koenzim i potpomaže obnovi stanica u proizvodnji masnih kiselina i kod sinteze aminokiselina.

Zdrava koža i sjajna dlaka odraz su zdravlja cjelokupnog organizma i pravilne ishrane psa, posebno u ovo jesensko vrijeme kada psi mijenjaju dlačni pokrivač važno je obogatiti prehranu tvarima koje će tu izmjenu olakšati i ubrzati.

Nažalost, testerima navedenih šampona ne raspolažemo, no nadamo se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju.

OZNAKE: