Povratak

Šećerna bolest (diabetes mellitus) | Unutarnja krvarenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kastrirali smo psa – kuju bavarskog krvosljednika prošle godine 27.12.2017. u Rijeci i sve je bilo u redu do 03.2017. kad se naglo počela debljati i djelovati kao da je trudna. Zvala sam dotičnog veterinara koji ju je operirao i kazao da je ta debljina kao normalna, dok se nije sve više debljala i otišli smo s njome u Rijeku gdje je operirana i kad su je stavili na rendgen bila je puna krvi i dali smo krv na analizu i ustanovilo se da ima šećer i ništa drugo. To se sve odigravalo u 05.mj.2017. i poslije tog pregleda  za 2 sata je uginula. Interesira me da li je moguće da pas uslijed šećera ugine i otkuda je ona bila tako puna krvi, a stalno je bila u kući ili dvorištu. Anita

O: Nažalost, niste naveli gdje se konkretno nakuipljala krv – u maternici, trbuhu, prsnom košu, u cijelom tijelu... U nastavku Vam navodim informacije za koje se nadam da će Vam biti od koristi.

Šećerna bolest ili diabetes mellitus je endokrinološki poremećaj koji nastaje kao posljedica apsolutnog ili relativnog manjka hormona inzulina u organizmu. Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu. On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Nedostatkom inzulina dolazi zapravo do paradoksalne situacije u kojoj unatoč prisustvu dovoljne  količine glukoze u krvi stanica gladuje. Točan uzrok dijabetesa do danas nije poznat, no smatra se da na njegovu pojavu mogu utjecati: prekomjerna debljina, pasminska predispozicija (najčešće obolijevaju pudli, terijeri, jazavčari, koker španijeli i patuljasti gubičari), autoimuni poremećaji, pankreatitis, suvišak hormona u diestrusu kod kuja, hiperadrenokorticizam, hipotireoza itd. Radi se o kroničnoj i neizlječivoj bolesti kod koje se, u slučaju rane dijagnostike i adekvatne terapije, može (u većini slučajeva) u potpunosti držati pod kontrolom te na taj način osigurati psu kvalitetnu svakodnevicu.

Znakovi koje vlasnici primjete su:
- izrazita žeđ i posljedično tome obilno i učestalo mokrenje,
- mršavljenje unatoč pojačanom apetitu,
- sklonost mokraćnim infekcijama,
- zamućenje leće kao posljedica neliječenog dijabetesa.

Sumnja na bolest potvrđuje se određivanjem šećera u krvi i mokraći.

Krvarenje u unutrašnjosti tijela nastaje zbog ozljede ili bolesti unutarnjih organa. Skriveno je od pogleda pa može dulje vrijeme ostati neprepoznato i nevidljivo. Prvi simptomi se javljaju tek kada krv počne izlaziti na tjelesne otvore ili kad se pojave znakovi iskrvarenja, a tada već može biti kasno.

Unutarnja krvarenja s izlaskom krvi na tjelesne otvore:
- Krvarenje u plućima – bolesnik iskašljava svjetlu, pjenušavu krv.
- Krvarenje u jednjaku, želucu ili dvanaesniku – Bolesnik povraća tamno crvenu ili crnu krv koja sliči na talog od kave. Stolica je crna.
- Krvarenje u crijevima – crna stolica.
- Krvarenje u završnim dijelovima crijeva – crvena, krvava stolica.
- Krvarenje u bubregu ili mokraćnom mjehuru – crvena mokraća.

Unutarnja krvarenja bez izlaska krvi na tjelesne otvore:
- Krvarenje u trbušnu šupljinu;
- Krvarenje u prsnu šupljinu, popraćeno je otežanim disanjem;
- Krvarenje u mišićje;
- Pri prijelomu velikih kostiju, osobito natkoljenične ili nadlaktične kosti, koštani ulomci mogu ozlijediti krvnu žilu i izazvati obilno unutarnje krvarenje.

Ozljeda žile može nastati u trenutku prijeloma, ali i naknadno, nepravilnom manipulacijom i izostavljanjem imobilizacije ozlijenenog uda. Osobito je opasan prijelom bedrene kosti pri kojem pacijent može izgubiti puno krvi ako se ozlijedi bedrena arterija. Pri svakom jačem udarcu u trup (npr. u prometnoj nezgodi) moramo posumnjati na mogućnost unutarnjih ozljeda s krvarenjem u trbušnu ili prsnu šupljinu, čak i kada se pacijent osjeća relativno dobro i nema vidljivih ozljeda. Unutarnje krvarenje može biti vrlo polagano, s prvim znakovima tek nakon više sati.

Kao komplikacija diabetes mellitusa mogu se javiti promjene na krvnim žilama te povećana sklonost krvarenju.

U svakom slučaju, sigurno utvrđivanje uzroka uginuća može se postaviti samo obdukcijom životinje od strane stručnjaka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr