Povratak

Sedalin gel

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa, zlatnog retrivera koji je imao operaciju zuba, ali problem je što pas ima napad straha kad ga vozimo na pregled kod veterinara. On nam je savjetovao da za slijedeći pregled koristim sedalin gel. Pas zbog šetnje kroz šipražje, ima ranicu na uhu pa mi je veterinar rekao da mogu i na ranicu nanijeti gel i da će imati isto djelovanje kao i kod peroralnog davanja, zanima me da li je to točno? Unaprijed zahvaljujem. Marijo

O: Acepromazin, aktivna tvar pripravka Sedalin gel, je djelotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik).

Djeluje, prije svega, na retikularnu formaciju moždanog debla umanjujući psihomotoričku aktivnost. Nakon aplikacije Sedalin-a životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon p/o primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15 - 20 minuta. Daju li se preporučene doze, sedacija traje 6 - 12 sati.

Kako je ovaj preparat primjeren p/o aplikaciji, djelatne tvari su prilagođene resorpciji iz probavnog sustava, a ne sa površinskih oštećenja kože. Mišljenja sam kako je došlo do pogrešne interpretacije podataka o samom preparatu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr