Povratak

Šepanje jazavčarke starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam jednu jazavčarku staru 12 g. U zadnjih mjesec dana jako šepa na prednju desnu nogu. Naime, ovako je počelo - prije mjesec dana je počela vrlo malo šepati, da bi u samo dva tri dana već dosta teško hodala zbog prednje desne noge. Vodio sam je veterinaru, gdje su joj odrezali nokte te na jednom noktu malo ozljedili živac. Pošto je sve više šepala, opet sam je vodio veterinaru u razmaku par dana, da bi veterinar rekao da ima artritis i dao joj ljek Antiartrozin da joj dajem s hranom. Idućih 7 dana je sve više i više šepala pa sam je odveo u veterinarsku stanicu, gdje je rečeno da na toj nozi ima dobro pokretne zglobove, ali da bi oigla imati artritis te su joj davali tri dana injekcije protiv bolova i pošto je malo teže piškila dali su joj tri dana mislim injekcije antibiotike; poslije tri dana je rečeno da nastavi piti spomenuti ljek u početku teksta i dobila je u tabletama antibiotike da pije 8 dana kao i lijekove protiv bolova - i stanje se nešto malo popravilo. Sada opet samo pije Antiartrozin i opet je loše stanje, jako šepa, a vidim i na gornjem dijelu noge (zglobu ) kao neko zadebljanje ili kao neku dosta veću lopticu koja je malo okrenuta u smijeru kretanja psa. Sada više ne znam kako pomoći mojoj jazavčarki jer nekako gubim povjerenje u veterinar. Molim vas za pomoć , šta joj dati i kako joj pomoći? Inače, ona je dobrog zdravlja i čak bi i trčala, ali je zaboli i odmah stane. Unaprijed hvala na odgovoru i pomoći. Zoran

O:  Šepanje odnosno hramanje nije rijedak problem kod starijih pasa. Nastaje najčešće zbog boli koji može biti locirana na bilo kojoj strukturi na nozi: zglobovima, kostima, mišićima, tetivama, ligamentima a može se raditi i o vanjskom uttjecaju poput stranog tijela. Bol može biti uzrokovana upalnim odnosno degenerativnim procesima na zglobovima ili nekoj drugoj strukturi na nozi, ali se može raditi i o posljedici traume, kao što je udarac, posjekotina i sl. Osim toga, kod starijih pasa je sve više pretilosti koja dodatno potencira tj opterećuje zglobove i druge strukture. Također, ne treba zaboraviti šape koje su veoma složene građe i već male ozljede na njima mogu uzrokovati hromost.

Za utvrđivanje dijagnoze mogu se poduzeti brojne pretrage, ovisno o utvrđenom stanju. Uvijek sve započinje temeljitom anamnezom i nakon toga inspekcijom, palpacijom, rendgentskom i/ili ultrazvučnom pretragom itd. Imam razumijevanja za Vašu rezignaciju i gubitak povjerenja u veterinare, međutim pregled u ambulanti i ozbiljna dijagnostika temelj je svakog daljeg postupanja. Ukoliko ste u mogućnosti, Vašeg ljubimca odvedite u specijalističku ambulantu za kućne ljubimce.

O ovoj temi možete korisne informacije pročitati i pod sljedećim naslovima:

Upala zglobova (artritis) i prehrana

Šepanje

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr