Povratak

Simptomatsko liječenje rane na šapi psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Molim Vas pomoć. U prilogu su slike mog mješanca, na nozi su mu doslovce rane, sad je zaraslo, ali jako teško šeta i liže ranu. U Senju smo pa smo ograničeni sa dodatnim veterinarskim pregledima i samo smo dobili mast. Ima 12 godina. Molim Vas ako možete dati bilo kakvu informaciju, bila bih zahvalna. Hvala. Lp, Josipa

O: Nažalost, uz fotografije naveli ste premalo informacija da bih znala od čega krenuti. Važni su podaci o tome kada se rana pojavila, koliko dugo zarasta, da li se otvara nakon zarastanja? Je li samo na jednoj nozi kako vidim na fotografiji  ili ima još negdje po tijelu? Kakvo je općenito zdravstveno stanje Vašeg psa? Budući da ste naveli da ste dobili mast, pretpostavljam da ste bili kod veterinara koji je napravio inicijalni pregled, no  ne znam o kojoj se masti radi i kojeg je djelovanja. Stoga, navest ću neke moguće uzroke pa Vam možda tako pomognem. Moguće je da se Vašem psu po šapi prolilo neko nagrizajuće sredstvo koje koristite u kućanstvu. Isto tako, kako je sezona buđenja proljeća, moguće da je imao susret s otrovnim i vrlo neugodnim borovim prelcom koji na koži može uzrokovati nekrozu. Nadalje, lišmanioza (teško lječiva bolest koju prenose komarci) kao jedan oblik manifestacije ima rane na koži koje sporo zacjeljuju uz ispadanje dlake i perutanje.

Popis mogućih uzroka ovdje ne prestaje, ali kako Vam je mogućnost daljnjih pregleda ograničena, savjetujem da probate barem simptomatsko liječenje – lokalno mazanje rane mastima za ubrzano zacjeljivanje i obnovu kože (s dodatkom cinka, nevena, gaveza, A vitamina), potom podizanje opće otpornosti organizma dodavajnem prebiotika, probiotika te esencijalnih vitamina i minerala (dodaci prehrani namijenjeni psima) uz kvalitetnu, probranu ishranu (hipoalergenu – kako biste  isključili alimentarne uzroke nastanku rana). Jedan opći tretman  detoksikacije također preporučujem; u tu svrhu  možete koristiti  glutation, silimarin, E vitamin i slično ili gotove preparate poput Detoxivet tableta.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr