Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za informaciju glede terapije koju je dobio moj pas njemački ovčar star 6 godina, dijagnoza cauda equine. Prvi dan dobio je solu-medrol od 40 ml, a nakon toga još 4 dana od 125 ml. Pas se lagano diže na stražnje noge, iako ne može izdržati dugo. Međutim, pas povraća pjenu, prozirnu ili bijelu, općenito jako slini, hropti unutar zadnja 24 sata. Danas odbija hranu i teško pije vodu. Inače je zbog epilepsije na phenobarbitonu. Veterinar nas je uputio da mu smanjimo na pola injekcije medrola, odnosno polovicu injekcije danas, pola sutra, a od drugog tjedna lagano smanjivanje doze i to oralno. Dodatak neurobion forte koji mu nisam uspjela  dati  jer  ne  želi  ništa  progutati.  Molim  Vas  da  mi  kažete je li to trenutna

mučnina kao nuspojava solumedrola ili je nešto ozbiljnije. Sada mi izgleda jako loše i bojim se da neće dočekati sljedeći tjedan. Unaprijed zahvaljujem.
Edita

O: Sindrom cauda equina (degenerativna lumbosakralna stenoza) je uzrokovana kompresijom živčanih korijena (cauda equina) koji prolaze kroz kralješnički kanal u lumbosakralnom dijelu (donjem dijelu leđa). Kompresija živčanih korijena i pritisak na iste rezultira od artritičnih procesa, infekcije, degenerativnih ruptura diska ili tumora. Većina pasa koji obole od lumbosakralne degeneracije srednje ili starije su dobi većih pasmina pasa.

Najčešći simptom ovog oboljenja je progresivna oštra bol. No, postoje i brojni drugi simptomi: intermitentna hromost na jedna ili oba stražnja ekstremiteta ili ukočen hod, progresivno otežano dizanje na stražnje noge, iznenadna šepavost nakon ustajanja ili skakanja. Također, često se uočava grizenje repa ili šapa stražnjih nogu, kao i inkontinencija urina ili fecesa u uznapredovalim slučajevima. U najtežim slučajevima dolazi do kompletne paralize ekstremiteta.

Dijagnoza sindroma cauda equinae postavlja se najprije neurološkim pregledom promatranjem načina hoda, a zatim i dijagnostičkim injekcijama kako bi se lokalizirala lezija. Također, za potvrdu dijagnoze neophodno je načiniti i RTG-snimku i mijelografiju a po potrebi se dodatno provode i MRI, CT i elektromijelografija.

Liječenje se provodi protuupalnim lijekovima ili analgeticima i ograničenjem kretanja u početnim i blagim slučajevima. Liječenje se provodi i kirurški kod onih jedinki s neurološkim deficitom, lošim odgovorom na analgetsku terapiju i učestala ponavljanja boli, a u svrhu smanjivanja pritiska na komprimirani živac. Kada se smanji pritisak na živac, postepeno se vraćaju i neurološke funkcije.

Prognoza ovog oboljenja ovisi o težini slučaja i kroničnosti klinički vidljivih znakova prije načinjenog kirurškog zahvata. Neki pacijenti imaju samo povremene bolne epizode u stražnjim nogama, dok kod onih pasa s kroničnom neurološkom disfunkcijom oporavak može i dulje potrajati, makar se uočava nemogućnost povratka funkcija u potpunosti. No, ipak, i kod njih je moguć sasvim normalan život bez boli.

Često se u liječenju ovog oboljenja koristi Solu-medrol (metilprednizolon) koji modificira odgovor imunosnog sustava na različite upalne procese u organizmu. U preporučenim dozama solu-medrol vrlo rijetko izaziva nuspojave, no kod intenzivnog liječenja ili dugotrajnog davanja moguće su nuspojave u biokemijskom sastavu krvi, točkasta krvarenja po tkivima, a od najčešćih se nuspojava uočava povraćanje, promjene ponašanja, letargija, pojačano pijenje vode, učestalo mokrenje, pojačani apetit i dahtanje. Dugotrajno davanje metilprednizolona dovodi do gubitka dlake, slabosti mišića, stanjivanje kože i depigmentacije, proljeva i dijabetesa.

Svakako se pri uočavanju nepoželjnih reakcija treba obratiti veterinaru kako bi dozu individualno prilagodio. Kako metilprednizolon suprimira endogene adrenokortikalne aktivnosti, od presudne je važnosti redovita kontrola i nadzor doze lijeka tijekom liječenja, ali i nakon kako bi se prevenirale sekundarne infekcije uslijed oslabljenog imuniteta organizma.

Ovako teški simptomi koje opisujete u Vašeg ljubimca mogli bi biti posljedicom davanja terapije koju mora primiti s obzirom na dijagnozu, pa ako oni potraju svakako o tome obavijestite Vašeg veterinara kako bi mu infuzijom i injekcionom vitaminskom potporom ubrzao oporavak. Do odlaska veterinaru, ljubimcu možete ponuditi neku od medicinskih visokoenergetskih hrana koje možete razrijediti vodom do te mjere da sadržaj možete staviti u brizgalicu i hraniti ga direkno na usta. To su: Hills a/d konzerva, Royal Canin Recovery pašteta te Eukanuba High Calorie konzerva, a u stalnoj su ponudi ljekarni Pet centra.

OZNAKE: