Povratak

Skraćivanje noktiju psa i odabir kliješta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me kako da odaberem u ponudi spravica za rezanje noktiju? Npr. koja veličina, ako bi mi mogli staviti link koji bi bio najbolji. Imam mješanku retrivera, ima 5 mjeseci i ima dosta oštre noktiće tako da bih joj ih malo podrezala, ali ne znam izabrati koju veličinu. I koliko zapravo nokta treba odrezati? Hvala! Martina
 

O: Za rezanje noktiju najčešće se kod pasa upotrebljavaju klasična kliješta (poput škarica) ili takozvana giljotina kliješta. Ova posljednja su možda nešto jednostavnija za upotrebu kod pasa. Za srednje i velike pasmine, poput Vašeg ljubimca, svakako bi preporučila i veća kliješta poput onih Karlijevih od 16 cm ili također Karlie giljotina - kliješta od 12,5 cm.

Što se tiče samog rezanja, preporučam da to radite postupno odnosno da za početak režete manje komadiće, a ne cijeli nokat odjednom. To osobito vrijedi za pse koji imaju tamno pigmentirane nokte pa ne vidite dokle dopiru živci i krvne žile. Kod svijetlih se noktiju taj dio vidi kao svijetlo ružičasto obojenje.

U svakom slučaju, kako budete rezali nokat pratite boju u njegovoj sredini odnosno na presjeku. Kada u sredini nokta uočite nešto tamnije područje (točku) tu stanite jer je to početak krvne žile koju želite izbjeći. Prema nekom općem pravilu najbolje Vam je nokat odrezati tek toliko da kada pas stoji nokat ne dotiče tlo. Također, ne zaboravite odrezati nokte na petom prstu jer oni, ukoliko se redovito ne režu, znaju toliko narasti da se počnu savijati i urastati u meso što je za životinje vrlo bolno.

U svakom slučaju ukoliko to prije nikad niste radili možda bi bilo dobro da za početak zatražite pomoć veterinara koji će Vam pokazati kako se to pravilno izvodi.

Više informnacija o samom rezanju noktiju kod štenaca možete pročitati i u ranije objavljenom odgovoru kolegice Rezanje noktiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr