Povratak

Skraćivanje noktiju / Kada i kako rezati nokte psu?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku njemačkog ovčara staru 3 godine. Boravi vani u velikom dvorištu obiteljske kuće, vesela je i aktivna. U zadnje vrijeme počela je noću grebati noktima po unutrašnjosti svoje drvene kućice. Nokte joj nismo nikada rezali (nije bilo potrebe), a u zadnje vrijeme smo primjetili da su dosta narasli. Molim savjet kako, gdje i koliko često treba rezati nokte i kako to izvesti prvi puta da psu to nebi bila trauma. Napominjem da je sami njegujemo, kupamo i češljamo. Hvala.
Pozdrav, Vedrana

O: Ne postoji neko strogo pravilo kada je potrebno rezati psima nokte. Naime, nekoliko je faktora koji utječu na učestalost, a prije svega podloga po kojoj se pas kreće. Psima velikih pasmina pasa u pravilu je potrebno rjeđe kratiti nokte s obzirom kako njihova tjelesna težina omogućuje dovoljan pritisak da se nokat normalno troši ukoliko se pas dovoljno kreće, a potpomaže i kretanje po tvrđim podlogama. Psima manjih pasmina pasa, koji se pretežno drže u kući ili stanu češće je potrebno rezati noktiće.

Što se tiče samog rezanja, preporučam da to radite postupno odnosno da za početak režete manje komadiće, a ne cijeli nokat odjednom. To osobito vrijedi za pse koji imaju tamno pigmentirane nokte pa ne vidite dokle dopiru živci i krvne žile. Kod svijetlih se noktiju taj dio vidi kao svijetlo ružičasto obojenje. U svakom slučaju, kako budete rezali nokat pratite boju u njegovoj sredini odnosno na presjeku. Kada u sredini nokta uočite nešto tamnije područje (točku) tu stanite jer je to početak krvne žile koju želite izbjeći. Koristite posebne škare za rezanje noktiju pasa, a ne obične škare. Čvrsto primite šapu i nokte postupno podrežite - nikada nemojte pokušati odjednom odrezati cijeli višak nokta, to će biti bolno za Vašu ljibimicu. Pazite i da ne zarežete osjetljivo meso ispod noktiju. U slučaju da nehotice zarežete preduboko, te tako prouzročite krvarenje, potrebno je izvršiti pritisak sterilnom kompresom na to mjesto dok krvarenje ne prestane.

Prema nekom općem pravilu, najbolje je nokat odrezati tek toliko da kada pas stoji nokat ne dotiče tlo. Također, ne zaboravite odrezati nokte na petom prstu jer oni, ukoliko se redovito ne režu, znaju toliko narasti da se počnu savijati i urastati u meso što je za životinje vrlo bolno.

Svakako imajte nekoga uz sebe koji će Vam pomoći da ljubimica ima mirnu šapu, a za cijelo vrijeme postupka ohrabrujte je lijepim riječima, a naravno, i omiljenom poslasticom. Nakon završetka postupka svakako je još jednom nagradite i pohvalite.

U svakom slučaju ukoliko to prije nikad niste radili, možda bi bilo dobro da za početak zatražite pomoć veterinara u Vašoj ambulanti koji će Vam pokazati kako se to pravilno izvodi te kako odrediti je li dužina noktiju normalna ili predugačka (što otežava normalan hod psa i pri tome drže šapicu u nepravilnom položaju te neravnomjerno opterećuju ligamente i mišiće donjih dijelova nogu).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr