dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam psa, boxera kujicu, stara je 2 godine. Često povraća i ponekad nema apetita te je dosta mršava... Mršava je od kad smo je dobili, a tek nedavno je počela povraćati i gubiti apetit. Znate li možda razlog? Išli smo kod veterinara te je rekao da je moguće zbog hrane, hranu smo promijenili, ali nije se ništa poboljšalo... Hvala unaprijed! Valentina

O: Mršavost (inanitio, cachexia) je poremećaj tvarne i energetske ravnoteže organizma i postaje patološka kad dosegne stupanj u kojem smanjuje radnu sposobnost psa. Mršavljenju pogoduje i trajna nestašica bjelančevina (esencijalnih aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima.

Mršavost često nastaje i kao posljedica drugih bolesti, kao što su bolesti usta i zuba, kronične bolesti želuca i crijeva, parazitarne invazije, kronične zarazne bolesti, kronične intoksikacije, poremetnje rada žljezda s unutarnjim lučenjem (štitnjača, gušterača, nadbubrežna žlijezda...).

Katkad je mršavost posljedica poremećaja pri gutanju, stenozi i dijertikulu jednjaka, malignih tumora itd.

Mršavost se obično razvija postepeno. Najprije životinja počinje gubiti na težini, a kad vidno smršavi, ističu joj se kosti pa obrisi tijela postanu uglasti. O mršavosti je pisala i mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. u svom odgovoru Mršavost psa.

Liječenje mršavosti je uspješno jedino ako je uzrok poznat i ako se može ukloniti. Važno je regulirati prehranu, tj. promjeniti prehranu, uvesti dostatnu količinu bjelančevina, mineralnih tvari i vitamina, zatim poboljšati   životne uvjete, uz pravilan režim prehrane i poštedu od rada. Etiološko liječenje mora biti usmjereno na primarnu bolest.

S obzirom na to da se radi o mladoj životinji, a niste mi naveli kojom hranom je hranite, preporučujem da koristite hranu superpremium kvalitete (Royal Canin, Eukanuba, Hill's, Brit Care, Pro Plan...) za štence, koja je kalorična i nutritivno izbalansirana, a možete dodavati i tablete kvasca i brašno morskih algi.
 
Potrebno je posjetiti ambulantu kako bi se provela pravilna dijagnostika i vidjelo zdravstveno stanje bubrega, jetre i probavnog trakta pa prema potrebi i provelo liječenje.

OZNAKE: