Povratak

Slab apetit psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnica sam psa starog 14 mjeseci. Problem je u vrlo slabom apetitu. Ne bih čak rekla da je problem u izbirljivosti, obzirom da je u stanju odbiti i najfiniji komad mesa iz restorana. Jednostavno nijedan izbor hrane ne jede s oduševljenjem ostavljajući dojam da nikada nije gladan. Pripada kategoriji velikih pasmina a količinski pojede za psa male pasmine zbog čega je s pojavom vrućina izuzetno oslabio i izgubio na masi. Očekujem poboljšanje njegova apetita dolaskom zahlađenja no svejedno smatram da preslabo jede. Mogu li na neki način potaknuti glad kod svog psa?
Hvala, Josipa

O: Česta je pojava da psi u toj dobi slabije jedu, ali ako je pas normalno aktivan i raspoložen, znači da mu je to dovoljno.

Važno je da mu ne podilazite i ne nudite ljudsku i konzerviranu hranu, slatkiše i poslastice, "samo da nešto pojede", već mu ponudite dehidriranu hranu, uz koju možete kombinirati kuhanu rižu ili posebnu rižu za pse koju nije potrebno kuhati, kuhano povrće, svježe voće, mliječne prerađevine (jogurt za pse).

Ako je negdje u blizini kujica koja se tjera, također i to može biti razlog zašto Vaš ljubimac slabije jede.

Svakako je potrebno i redovno čišćenje od crijevnih nametnika, svaka 3 - 4 mjeseca.

Od dehidriranih hrana savjetujem Vam da koristite premium (Alleva, Belcando, Bosch, K-9) ili super premium (Hill's, Eukanuba, Pro Plan i Royal Canin) hrane za pse. To su hrane koje su proizvedene od visoko kvalitetnih sirovina, najiskoristivijih za pseći organizam.

Uvijek svoga psa hranite u isto vrijeme, jednom ili dva puta na dan. Obrok neka ne bude ponuđen više od dvadeset minuta, ako u tom periodu ne pojede što ste mu ponudili, maknite i ne nudite mu ništa do slijedećeg obroka.

Za poticanje apetita možete koristiti vitamine B skupine od Beaphara u obliku kapi ili od Vetzyme u obliku tableta, te vitaminsko-mineralne dodatke Pfizer VMP tablete, Canina,...

Ako se takvo ponašanje i odbijanje hrane nastavi i dalje, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr