Povratak

Sluzava i proljevasta stolica štenaca nakon cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Zanima me zašto neka štenad nakon cijepljenja protiv štenećaka dobije sluzavi proljev? Prije cijepljenja uredno čišćenje od parazita. Unaprijed hvala. Darija

O: Reakcija na cjepivo se može javiti kao lokalna reakcija na koži u obliku upalnog čvorića na koži  uz druge simptome kao što su povišena temperatura, pospanost i crvenilo i to prvenstveno kod životinja koje su malo osjetljivije. Kao i na sve  druge lijekove može se javiti i anafilaktička reakcija koja se primjeti već do 30 minuta nakon davanja cjepiva. Sluzava i proljevasta stolica nije navedena kao nuspojava u cjepivima koja se uobičajeno  koriste.

Sluzava  i proljevasta stolica je simptom poremećaja probavnog sustava, najčešće debelog crijeva. Uzrok upale debelog crijeva mogu biti: unutarnji paraziti, stres, razne infekcije, anomalije i defekti u probavnom sustavu.

Kod štenaca nakon cijepljenja vjerojatno dolazi do proljeva usljed stresa. Međutim, unutarnji paraziti nisu isključeni, bez obzira na to što su dobili jednu dozu antihelmintika. Preporučljivo je štence čistiti od unutarnjih parazita svaka 2 tjedna do 14 tjedna starosti. Ukoliko stolica bude i dalje mekana i sluzava, preporučam pregled kod Vašeg veterinara te koprološki pregled uzorka stolice.

Ono što bih još napomenula da uzrok mekanoj stolici, osim svega navedenog, može biti i neadekvatna prehrana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr