Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo štenca veće pasmine, starog oko 6 mjeseci i tri kuje koje se tjeraju. Unatoč pažnji, uspio se pariti s njih dvije i to stare 11 godina. Je li moguće da je parenje bilo uspješno s obzirom na njegovu i dob kuja?
Ivana

O: Psi, u prosjeku, ulaze u pubertet s 9 mjeseci (5-12 mjeseci). Tada se razvija spolni nagon ili libido. Naime, on ovisi o hormonima koji utječu na specifično ponašanje muških životinja (npr. agresivno ponašanje), na sam akt parenja i normalnu funkciju svih dijelova reproduktivna trakta.

Jednom kada muški štenac dosegne period puberteta, sekundarne seksualne karakteristike se razviju tako da omogućuju ljubimcu da se pari s kujama. Iako se u periodu prve godine života muške spolne žlijezde i stanice još razvijaju, kako bi postigle svoju punu funkcionalnu sposobnost, parenje može rezultirati graviditetom.

Kako vrijeme odmiče, spolni ciklusi kuja postaju nepravilni, a sama plodnost se više ne može pretpostaviti. Naime, kuje nakon 7-8. godine života, se više ne smatraju spremne za parenje, iako i dalje mogu biti plodne. Problem leži u činjenici da se kod starijih kuja mogu razviti različiti poremećaji u samom tijeku graviditeta ili biti poprilično kompliciran sam porod. Također, sve to dodatno može iscrpiti stariji organizam, što se nepovoljno može odraziti na različite aspekte zdravlja ljubimca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da odvedete ljubimce kod veterinara koji će biti u mogućnosti utvrditi u kojem se stanju nalaze ljubimci, te Vas u skladu s nalazom dalje savjetovati.

OZNAKE: