Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naša ženka (bernski planinski pas) je dobila 6 kučića, a 4 je izbacila iz stomaka sutradan mrtve. Ostalih 6 su brzo uginuli, jedan po jedan, samo se odjednom ukoče i više se ne pomeraju. Hteo sam da pitam da li je to neka bolest ili je to do keruše?
Vladimir

O: Nakon rođenja, prvi dani su za mladunčad jako kritični jer dolazi do promjena s obzirom na disanje, probavu, cirkulaciju i druge organe koji su vezani na početak samostalnog života mladunčeta.

Na opću kondiciju i vitalnost mladunčadi mogu djelovati mnogi čimbenici kao što su nasljedni čimbenici, organske i nezarazne bolesti, kao npr. krvarenje iz pupka, prividna smrt mladunčadi zbog gušenja, retencija mekonija, koja nastaje ako u prvim satima poslije rođenja ne dolazi do pražnjenja crijevnog sadržaja, a uzrok tome može biti nedostatak mljeziva koje djeluje laksativno i mladunčeva slaba vitalnost pa je crijevna peristaltika slaba, avitaminoze kod novorođenih životinja mogu nastati  još za vrijeme intrauterinog života.

Sama prehrana, držanje i briga o skotnoj kuji također utječe na zdravlje mladunčadi nakon rođenja. Tako, ako plod prilikom teškog poroda ostane duže u genitalnim organima, često se javljaju smetnje u disanju i cirkulaciji.

Štenci  nemaju dovoljno razvijen obrambeni mehanizam, primljivi su na infekcije. Protutijela   prolaze preko placente s majke na plod, a osim toga, mladunčad prima protutijela i kolostrumom, kojeg je potrebno da štene što prije posiše jer je tada najveća mogućnost resorpcije protutjela. Količina i vrijednost protutijela u kolostrumu ovise o imunološkom stanju majke.

Zdravstveni status štenaca ovisi i o zdravlju samog mužjaka.

Uzrok uginuća štenaca se može utvrditi jedino obdukcijskim nalazom na Veterinarskom fakultetu, a također je neophodno odvesti kuju na detajan pregled kako bi se izbjegle moguće komplikacije ubuduće.

OZNAKE: