Povratak

Spondiloza i nemogućnost uriniranja | Spastična paraplegija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija havrle1


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Pas mi ima spondilozu već nekoliko godina, sa pojavljivanjem stanja kada ne može stati na zadnje noge. Prije nekoliko dana se to stanje vratilo gdje su joj zadnje noge oduzete. Prima već nekoliko dana adekvatnu terapiju za to. Međutim, problem je u  tome što 3 dana ne može sama da urinira. Vodila sam je svaki dan da joj putem katetera iprazne urin, ali i ti pokušaji pražnjenja su bili teški. Veterinari su rekli da joj je stegnut sfinkter i da zbog toga ne može samosotalno piškiti i da je zbog toga teško kateter staviti. Dok ne vidim da li će joj terapija za kičmu pomoći i smanjiti pritisak na mokraćni mjehur, da li postoji neka adekvatna terapija koju bi joj mogli dati, neki lijekovi za opuštanje mišića sfinktera, kako bi lakše mogla urinirati? Hvala, Amela

O: Paraplegija (paraliza stražnjih ekstremiteta) pojavljuje se istodobno ili nakon pojave bola. Ako je muskulatura stražnjih ekstremiteta spastična i očituje se pretjeranim automatskim refleksom i povećanom osjetljivošću, stvoreni su uvjeti za spastičnu paraplegiju. Spastična paraplegija prisutna je kada je očit određeni stupanj bola. Pas može “juriti” i nositi ispod sebe stražnje ekstremitete ili ih vući za sobom poput štaka. Obično se događa urinarna i fekalna retencija zbog nemogućnosti psa da zauzme uobičajeni položaj za te radnje, kao i da upotrijebi trbušno mišićje. Kod mlohave paraplegije prisutan je izostanak mišićnog tonusa, a refleksi i osjeti su oslabljeni. Sfinkteri za uriniranje i defekaciju ne funkcioniraju normalno pa ako su opušteni dolazi do nekontroliranog mokrenja ili kapanja urina i fekalija, a ako spastični onda su stisnuti i dolazi do nemogućnosti mokrenja. Noge mlitavo vise iza tijela, rijetko ispod kao što je slučaj kod spastične paraplegije. Posljedično nastaje jaka mišićna atrofija s pojavom dekubitalnih rana. Prognoza je općenito nepovoljna.

Spondiloza ili osteoartritis kralježnice je stanje kod kojeg se hrskavica koja oblaže kralješke degenerativno izmijeni. Ovo stanje se najčešće javlja na  vratnim i slabinskim kralješcima. Ponekad  kod spondiloza nastaju osteofiti (šiljci) na tijelima kralježaka koji mogu pritiskivati živce koji izlaze iz kičmenog kanala pa u tom slučaju dolazi do slabosti u nogama. Osim toga, spondiloza može  uzrokovati  stanja poput diskus hernije. Opširno o spondilozi su pisale moje kolegice u prijašnjim odgovorima, pod naslovima:

Spondiloza i osteoartritis

Spondiloza kralježnice i kalcifikacija diska

Budući da je spastična paraplegija rezultat jake boli, kao terapija se propisuju lijekovi protiv boli, kao što je Rimadyl, Rycarfa ili Norocarp tablete. To su  tablete koje  kao djelatnu tvar sadržavaju karprofen – nesteroidni protuupalni lijek (NSPUL) koji se očituje protuupalnim, analgetskim i antipiretskim djelovanjem.  Osim toga, kao simptomatska terapija preporuča se B1 vitamin za regeneraciju živaca, a najčešće se preporučaju humane (namijenjene ljudskoj upotrebi) tablete Neurobion. To je  multivitaminski pripravak koji sadrži kombinaciju vitamina B1, B6 i B12. Osim toga, može se preporučiti i neki spazmolitik. Za detaljnije informacije i eventualno recept za takve lijekove, obratite se Vašem veterinaru.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr