petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: U jednom od prethodnih odgovora gospođa Franko je spomenula da je morska alga Spirulina jako dobra za pigmentaciju, ja sam je upravo prije dva dana počeo davati psu, uzeo sam Spirulinu PACIFICA, po pročitanom čini mi se da je jedna od boljih. Ja sam uzeo u obliku tableta pa bih vas molio da mi kažete kolika bi trebala biti dnevna doza. Moje sljedeće pitanje je da li bih trebao jos uz Spirulinu davati možda i BIOTIN ako je to uopće potrebno ili moguće? Hvala vam lijepo unaprijed,molio bih da mi odgovori gospođa Franko. Hvala. Draško

O: Spirulina je modrozelena alga, dok je Ascophyllum nodosum smeđa alga, no i jedna i druga u vrlo visokom postotku sadrže algične kiseline, manitol, a od pigmenata klorofil ( Spirulina ga ima nešto više, jer se radi o zelenom pigmentu ) i karotenoide (beta-karoten, zeaksantin,...), te mnoštvo drugih sastojaka poput vitamina (posebno B- skupine, vitamin C), minerala (željezo, jod, kobalt,...) i enzima važnih za metabolizam svakog organizma. O dobrobitima obiju algi u ishrani pasa a i ljudi uistinu ima puno članaka u raznim litetaturama, no svakako smatram da i u Vašem slučaju i jedna i druga alga mogu pronaći svoje namjene.

Spirulina, osim za poboljšanje pigmentacije ima i drugih pozitivnih efekata na tijelo psa, povoljno djeluje na imunitet, probavu, vid, kožu i krv te kognitivne funkcije.Nutrijenti topivi u masti koji se nalaze u Spirulini sadržavaju dvije masne kiseline: linolensku, esencijalnu masnu kiselinu i GLA (gama linolenska kiselina), koje itekako imaju učinka na poboljšanje metabolizma kože, rast dlake i njenu kvalitetu i čvrstoću. S obzirom na taj podatak, smatram da nije potrebno još dodatno uzimati i Biotin.

Probajte, dakle, za početak u periodu od 2-3 mjeseca davanje Spiruline u minimalnoj dozi propisanoj za djecu, do 4 tablete dnevno (u principu se alge doziraju do 2 tablete na svakih 10 kg dnevno) pretpostavljam da mužjak akite ima cca 30-ak kg što bi otprilike bilo 6 tableta, no preporučam krenuti s manjom dozom od 4 tablete.

OZNAKE: