Povratak

Prijevremeno tjeranje | Spolni ciklus i intervali tjeranja kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Radi se o 4 god. staroj kuji. Tjerala se od 22.1. do 22.2.2016. god. Danas, 26.6.2016. pojavio se prvo žuti potom krvavi iscjedak sa vrlo oteklom rodnicom. Molim Vas, ako Vaš tim ikako može odgovoriti na pitanje, kako je to moguće i što mi je za činiti. Veliko hvala.

O: Spolni ciklus predstavlja razdoblje od početka jednog estrusa do početka drugog estrusa. Naime, spolni ciklus kuja je podijeljen u nekoliko faza koja se jedna od druge razlikuju po vremenu trajanja, kliničkoj slici, ponašanju kao i promjenama u organizmu. Tako, spolni ciklus kuja je podijeljen na proestrus, estrus, diestrus i anestrus. Kuje se prosječno tjeraju dva puta godišnje, tj. svakih šest mjeseci, ali to može biti i svakih 4 ili 9 mjeseci. Prvo se tjeranje javlja u rasponu 6-24 mjeseci, ovisno o pasmini. Pravilo je da manje pasmine pasa (poput pudla, patuljastog šnaucera, pinča itd.) spolno sazrijevaju puno ranije, tako da se prvi estrus može očekivati već sa 6-10 mjeseci, dok je uobičajena pojava prvog estrusa kod velikih pasmina pasa u dobi 1,5-2 godine.

Vaša se kuja pravilno tjera u optimalnom mogućem razmaku, stoga nema razloga za zabrinutost. Znači, moguće su oscilacije i do 60 dana.  Potrebno je sada imati na umu i da je moguće da Vaša kuja ostane gravidna pa je potrebno postupiti prema Vašoj želji, ovisno o tome želite li leglo ili ne.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr