Povratak

Spolno sazrijevanje, spolni nagon i parenje pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera starog 2 godine. Jako je veseo, zaigran. Dobili smo ponudu  da ga parimo sa zlatnom retrivericom starom 3 godine. Zanima me da li ga možemo sada pariti (koja je starosna dob najbolja za prvo parenje?) ili da pričekamo da još malo poraste? Neki vlasnici pasa su nam rekli da bi nakon parenja moglo doći do promjene u njegovom ponašanju (htio bi se nametnuti kao vođa, počeo "skakati" po svakoj ženki koju sretne na ulici). Molim Vaš savjet.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Đurđica

O: Među instinktima svakog živog bića izdvajaju se dva osnovna, koja dominiraju u 

svim zbivanjima tokom čitava života. To su instinkt samoodržanja ili borba za opstanak i instinkt održanja vrste ili spolni nagon.

Spolni život pasa prirodan je i nagonski te dominira u svim fizičkim i psihičkim zbivanjima u organizmu.

Razvoj kuje do spolne zrelosti ne manifestira se nikakvim posebnim znacima. Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od oko 7 mjeseci, kad se u većine kuja javlja prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja javlja i nešto ranije, ili, dapače, češće i nešto kasnije, kadšto je veoma slabo, jedva primjetljivo, ili, obrnuto, veoma burno i izrazito. Razvoj mužjaka do spolne zrelosti teče drugačijim putem. U relativno ranoj dobi, što ovisi o pasminskim osobinama brzine razvoja, mladi pas počinje pokazivati interes za svoje spolovilo koje učestalije nabrekne, a koje tada liže. Mužjak nije podložan cikličkim promjenama kao kuja. Čak i spolni nagon spolno zrelog odraslog psa budi se tek na mirisni podražaj iscjetka kuje koja se tjera. Razvojna faza spolnog dozrijevanja traje različito dugo, ovisno o pasmini, no u prosjeku s 15 do 16 mjeseci mladi je pas spolno zreo i sposoban imati potomstvo. U nekih kasnozrelih pasmina i mnogo kasnije.

Kinološkim propisima regulirana je i dob psa u kojoj je parenje dozvoljeno. Tako se patuljasti psi smiju pariti nakon 12 mjeseci starosti, srednje veliki psi nakon 15 mjeseci, a veliki psi nakon navršenih 18 mjeseci starosti. To je najniža dobna granica nakon koje je parenje dozvoljeno.

Kako je Vaš ljubimac stariji od preporučene dobne granice za parenje, možete se odlučiti pariti ga.

No, moram napomenuti kako kuje biraju mužjake, to ne znači nužno da će se htjeti pariti sa Vašim ljubimcem. Ako Vam vrijeme i mogućnosti to dozvoljavaju, ne bi bilo loše da kujica provede određeni vremenski period sa Vašim psom, kako bi se razvila međusobna prisnost. Također, možete odabrati "neutralni teren" za parenje.

Što se tiče promjene ponašanje pasa nakon parenja u više agresivniju prirodu, moram priznati kako nema osobitih činjenica za potvrdu te tvrdnje. Naime, na samo agresivnije ponašanje pasa najveći utjecaj ima genetika, loša socijalizacija te loš odgoj.

Više o agresivnosti u pasa pisala sam ovdje.

Također, u svijetu pasa, u mužjaka i ženki, postoji masturbacija. Masturbacijom postižu unutarnje zadovoljstvo. Ovo mogu činiti kada požele. Kako se sam spolni čin smatra isto tako postizanje zadovoljstva, a za potonje nemaju uvijek mogućnosti, želju uvijek mogu nadoknaditi masturbacijom, a ne nužno nametljivim ponašanjem prema vlasnicima ili drugim psima i kujicama. Moram napomenuti kako je ovakvo ponašanje (masturbacija) normalno u pasa, ali sociološki neprihvatljivo u ljudi. Naime, psi seksualnost iskazuju na predmetima, zaskakivanjem osoba ili životinja drugih vrsta ako su istom kućanstvu. Općenito je ovakvo ponašanje karakteristično za štenad i mlade pse, no, to ponašanje obično potraje do godine dana starosti, a jedino se može smatrati patološkim, odnosno neprimjerenim ukoliko se i nakon te dobi ponaša nametljivo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr