sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zlatnog retrivera starog nešto više od 2 godine. Jučer sam uočila da ima problem sa očima. Kapci su mu spušteni, oči crvene, mutne, ali to se uvijek pojavi u isto vrijeme, navečer, jer tokom dana je sve u redu. Jede normalno, pije, razigran je. Molim za savjet šta da učinim i da li znate otprilike o čemu je riječ, da li je neka upala? Hvala i srdačan pozdrav. Merisa

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju i upitu. Nažalost, na ovaj način mi je teško reći o čemu se zaista radi. Da bi se postavila točna dijagnoza i odredila adekvatna terapija vrlo je važno napraviti pregled oka.

Jedna od najčešćih bolesti oka u pasa je konjuktivitis ili upala očne spojnice. Uzroci konjunktivitisa su brojni, a najčešće su to mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća), kemijska sredstva (kiseline i lužine) te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije ili gljivice, zatim  alergije (najčešće na pelud raznih biljaka) i nedostatak vitamina A i C.

Konjunktivitis je često samo jedan od brojnih simptoma u sklopu nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (štenećak, influenca, upala pluća, angina itd.).

Znakovi upale su crvenilo, oteklina spojnice, bolnost te fotofobija (životinji smeta svjetlost). Kapci mogu biti otečeni, teže se otvaraju, pojačano je suzenje iz oka, jer se pojačano proizvode suze kako bi isprale sekret sa sluznice. Crvenilo je najjače na spojnici, a smanjuje se prema rožnici. Sekret je najčešće srednje obilan, u početku vodenast a kasnije gnojan. Konjunktivitis s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale s obilnim gustim iscjetkom i oštećenjem tkiva. Prema trajanju konjuktivitis može biti akutni, subakutni i kronični. Prema iscjetku konjuktivitis može biti serozni, mukozni, purulentni, hemoragični, folikularni, membranozni, pseudomembranozni, vezikularni.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. U liječenju konjunktivitisa primjenjuju se sredstva za ispiranje spojnica i antibiotici te dodatna potporna terapija.  Prije početka terapije dobro je isprati sekret koji može štititi mikroorganizme od antibiotskih lijekova.

U ljekarnama Pet centra za tu namjenu možete pronaći preparate: ECUPHAR Optiseptyl i CANDIOLI Optivet- sterilne izotonične vodene otopine na bazi fiziološke otopine i borne. Obično se daju antibiotici širokog spektra prije nego se saznaju rezultati bakteriološke analize ili u većini slučajeva bez uzimanja materijala za bakteriološki pregled. Kapi se ukapaju u donji kut vjeđe, a ne na oko. Kapaju se s visine od 2 cm da bočica ne takne vjeđe.  Masti se stavljaju u donji dio oka, nakon što se smotuljkom vate donja vjeđa odmakne od oka. Dovoljno je staviti malu količinu masti, veličine zrna pšenice.

Očne spojnice se ne smije ispirati čajem od kamilice. Oblozi od kamilice su izuzetno dobar medij za prijem raznih bakterija, a osim toga kamilica omekšava rožnicu i isušuje oko.

Alergijski konjuktivitis je stanje kod pasa uzrokovano različitim okolišnim faktorima  (pelud, grinje, dim, kemikalije) ili prehranom. Manifestira se upalom i iritacijom spojnice. Simptomi alergijskog konjuktivitisa su crvenilo očiju (oba oka su zahvaćena, no može se dogoditi da je i samo jedno), pretjerano suzenje, svrbež očiju, proziran vodeni iscjedak iz očiju, stanjenje konjuktive te komplikacije sa bakterijskim infekcijama, koje izazivaju gnojni iscjedak iz oka. Uz navedene simptome mogu se javiti i  svrbež kože, kihanje, oticanje nogu ili sekundarne infekcije. Najvažniji korak u liječenju alergijskog konjuktivitisa je eliminacija alergena koji uzrokuje pretjeranu reakciju psećeg imunološkog sustava.

Savjetujem Vam da ljubimca odvedete na specijalistički oftalmološki pregled kako bi se točno utvrdio uzrok i poduzela specifična terapija.

OZNAKE: