petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Jako sam zabrinuta za mog psića. ima 12 god i maltezer je. Redovito ga vodim veterinaru, koji mu je dijagnostocirao srčano oboljenje  (povećano srce). Što se tiče labarat. parametara, kolesterol mu je bio nedavno visok. Ono šta me brine jest to da pas ima sinkope. Jednostavno se onesvijesti prilikom dolaska mene same u kuću, od uzbuđenja počne kašljati i padne. To se već desilo dva puta, prvi put na suncu prilikom trčanja i od uzbuđenja, a drugi put u kući. Ja ga odmah stavim pod hladnu vodu po uputama veterinara.
Zanima me može li se to bilo kojim lijekovima regulirati i šta mi je raditi točno kad pas izgubi svijest?
Smijem li ga samog ostavljati u kući?
Hvala Vam i lijepi pozdrav,
Marina

O: Simptomi srčanih bolesti se na temelju uzroka koji su doveli do njihove pojave mogu podijeliti na dvije osnovne skupine:

- simptomi prouzročeni nedovoljnom perfuzijom (opskrba kisikom) organa u tijelu što se uočava kao nepodnošenje tjelesnog napora, slabost, sinkope;
- simptomi prouzročeni zastojem krvi u venskom sustavu (izljevi tekućine u tj.šupljine, edem pluća).

Na temelju navedenih uzroka, bolesti srca se također dijele na dvije osnovne skupine.

Ukoliko je glavni problem nedovoljna perfuzija organa govorimo o zatajivanju srca. Zatajivanje ili insuficijencija srca složen je klinički sindrom koji je karakteriziran nemogućnošću srca da uz normalne volumene i tlakove punjenja izbacuje minutni volumen koji zadovoljava metaboličke potrebe organizma, odnosno dovodi do urušaja funkcije kardiovaskularnog sustava. Jedan od mnogih razloga nastanka zatajivanja rada srca kod pasa kao životinjske vrste je i najčešća bolest srca degenerativna bolest mitralnih zalistaka. Neki od prvih simptoma koji se pojavljuju kako bolest napreduje su otežano disanje, nepodnošenja napora i kašalj, a u nekih se pasa, zbog prolaznog smanjenja minutnog volumena i razvoja aritmija, javlja i sinkopa. Simptomi ovise i o tome hoće li se razviti klinička slika popuštanja desne ili lijeve srčane komore, a to se razlikuje od pasmine do pasmine.

Degenerativna bolest srčanih zalistaka stečena je bolest karakterizirana pojavom čvoričastih zadebljanja na zaliscima srca, osobito na slobodnim rubovima. Promjenama su u najvećem broju slučajeva zahvaćeni mitralni zalisci, a mogu biti zahvaćeni i ostali zalisci (trikuspidalni, semilunarni zalisci aorte, zalisci a. pulmonalis, samostalno ili u različitim kombinacijama). Bolest se najčešće pojavljuje u starijih pasa i to malih pasmina, nešto češće u muških nego u ženskih životinja. Dijagnostika bolesti uključuje klinički pregled, EKG i RTG snimak grudnog koša i ultrazvučnu pretragu srca (ehokardiografija).

Osnovni lijekovi koji se koriste u liječenju degenerativne bolesti srčanih zalistaka su ACE inhibitori, lijekovi kojima se smanjuje proširivanje srca, kao kompenzatorne pojave i diuretici koji su potrebni da bi se smanjilo nakupljanje tjelesne tekućine u tkivima i šupljinama i olakšalo izmokravanje.

U svakom slučaju, iz opisa stanjaVašeg ljubimca daje se naslutiti da je ono prilično ozbiljno i da bi o liječenju i o ozbiljnom kliničkom pregledu svakako trebalo popričati sa veterinarom. Bolesti srca su stanja kod kojih vlasnik sam teško može nešto učiniti osim umanjiti tjelesni napor kod ljubimca i naravno paziti da ne ostaje sam i ne uznemiruje se više od potrebe.  

Osim lijekova postoje također i posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja kao što su Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku. Radi se o kompletnim hranama koje u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe na hranjivim tvarima i energiji, no s obzirom na sniženu količinu natrija pomažu kontroli kliničkih znakova povezanih s retencijom natrija i tekućina, a dodatkom taurina i L-karnitina pomažu normalnom radu funkcije srčanog mišića.

Više o bolesti pisala je i kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. u prethodno objavljenom odgovoru Degeneracija srčanog mitralnog zaliska u pasmine kavalirski španijel kralja Charlesa.

OZNAKE: