Povratak

Srčane bolesti pasa - kronična bolest srčanih zalistaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam pekinezera starog 14 godina. Do prije mjesec dana nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Odjednom je počeo teže disati i kašljati. Odveli smo ga veterinaru koji je nakon pregleda rekao da pas ima srčanih problema i zadržava tekućinu (krvna slika je pokazala povišene urate) te mu je prepisao Fursemid i Enap. Uz srčane probleme, prilikom čišćenja analnih žlijezdi otkriven mu je manji tumor iznad analnog otvora no pas se nije žalio na bol niti je imao problema sa stolicom. Tjedan-dva dana je bilo sve u redu no posljednih 10 dana pas kompletno odbija bilo kakvu hranu. Probali smo sa kuhanim mesom, konzervama od svih vrsta mesa, suhom hranom, povrćem... Ništa ne želi jesti, dođe do posudice, pomiriši i ode. Vodu i dalje redovito pije. Odveli smo ga ponovo na pregled, veterinar je posumnjao na želudac ili upalu pošto je pas počeo povraćati žutu slinu. Pet dana je svaki dan primao antibiotik, Peptoran i Reglan u injekcijama. Uz tu terapiju dobio je i glukozu direktno u tijelo. Temperatura je bila normalna. Nakon pet dana tih terapija i dalje odbija hranu. Unosi tekućinu, kreće se (sporije) i reagira na podražaje. Možete li mi molim Vas preporučiti što dalje učiniti? Lokalni veterinari većinom nam daju odgovor da je pas star i da više-manje ne možemo ništa. Htjela bih dobiti još jedno mišljenje. Hvala puno. Tea

O: Srčane bolesti pasa nisu rijetke, jednim dijelom jer se životni vijek kućnih ljubimaca produžio, ali i zbog sve kvalitetnije dijagnostike i brige vlasnika. Male pasmine više zahvaća kronična bolest srčanih zalistaka. Radi se o slabljenju srčanih zalistaka koji ne uspijevaju u potpunosti spriječiti povrat krvi iz lijeve pretkomore u komoru, za vrijeme srčane akcije. Zbog toga miokard vremenom oslabi i zadeblja, a posljedično oslabi i desno srce. Rezultat je plućni edem ali i ascites, pas se brzo umara, kratko dahće, kašlje, gubi apetit itd. Bolest se razvija sporo i početni znaci se često i zanemare. Načelno, bolest je neizlječiva, ali se primjenom lijekova nastoji osnažiti srce i ublažiti simptome. Uz odgovarajući tretman, mnogi takvi psi požive dug i kvalitetan život.

S obzirom na starost Vašeg psa i dodatnu dijagnozu tumora, liječenje postaje složeno i zahtjevno. Iz ove perspektive nije realno sugerirati bilo što u odnosu na pregled psa u ambulanti. Eventualno drugo mišljenje moguće je, ali samo nakon temeljitog pregleda psa i anamnestičkih podataka. Nadam se da to razumijete. Preporučujem Vam da i dalje surađujete sa Vašim veterinarima.

Korisne informacije o ovoj temi možete pročitati u odgovoru moje kolegice naslovljenom Problemi sa srcem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr