Povratak

Stafordski terijer i alergijske reakcije - crvenilo njuške, plikovi na tijelu i osjetljivost šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kuju stafforda staru 18 mjeseci. Ima problema sa alergijom. Često kad se vratimo iz šetnje, ima crvenilo na bijelom području oko njuške i na glavi, te ponekad joj izađu plikovi i kvržice po tijelu. Najviše po glavi i zadnjim nogama. Isto tako sam primijetio da često ide gristi područja oko stražnjice i repa. Da nije problem u hrani, dajem joj Brit Premium Chicken&Herbs, možda alergija na žitarice? Treća stvar koja me isto brine,u zadnjih tjedan dana nakon jednog istrčavanja, počela je lagano šepati na prednju desnu nogu. Po asfaltu i ravnom hoda normalno, čim osjeti malo kamenčiće ili pijesak počne šepuckati. Gledao sam joj šape da se šta nije zabolo i nema ništa. Sve je čisto, ali ona i dalje šepa čim se domogne makadamskog putića iza zgrade gdje živim. Molim vas da mi pomognete, očajan sam. Hvala i pozdrav. Marko

O: Nije neobično da psi pasmine stafordski terijer imaju problema s alergijama kako kožnog tipa tako i s intolerancijama na hranu. Najčešće se baš simptomi pojavljuju u oblicima koje ste i sami naveli u Vašem upitu. Koža u području gdje je bijela dlaka i kod drugih pasmina zna biti osjetljivija i na njoj je prvo vide promjene. Isto tako, njuška je prva "na udaru" jer naravno kujica voli istraživati i često su ti donji dijelovi nogu kao i njuška mjesta na kojima se pojavljuju prištići i druge kožne tvorbice kao reakcija na kontaktni alergen iz trave, lišća, zemlja i sl.

Vlasnicima se preporuča nakon dolaska iz šetnje istrljati te dijelove sa vlažnim maramicama za ljubimce koje su predviđene da se mogu koristiti svakodnevno (npr. na bazi čajevca ili aloje) ili prebrisati vlažnim ručnikom kojeg ste prethodno natopili u blagu otopinu šampona koji je namijenjen psima i pogodan za često korištenje  (npr. Vetoquinol Dermilen šampon). Na taj način uklanjamo većinu alergena s kože psa, a i smiruje se nadražena koža.

Osim toga, kako ustvari ne znamo na što točno Vaša ljubimica reagira sa alergijskom reakcijom, predlažem da joj promijenite i prehranu i to na hranu koja ne sadrže neke od potencijalnih najčešćih alergena kao što su soja, pšenični protein, perad, govedina, i dr. Iz aktualne ponude Pet centra izdvajam neke od hrana koje bi bile odgovarajuće – BRIT CARE Losos i krumpir ili BRIT CARE Grain-free Sensitive, divljač i krumpir te čak i varijanata s haringom i lososom BRIT CARE Dog Show Champion ili RUSTICAN Riba sa smeđom rižom, bez glutena odnosno RUSTICAN Janjetina sa smeđom rižom, bez glutena.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr